Προσαρμογή του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την ορθολογική κλάδευση του αστικού πρασίνου.

Αυγ 17, 2022 | Δημοτικά

Ο Μπάμπης Μπιλίνης επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή μετά την δημοσιοποίηση της εκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη “για την ορθολογική κλάδευση του αστικού πρασίνου” έστειλε προς τον Δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου την παρακάτω επιστολή:

“κ. Δήμαρχε

Στις 25-7-2022 στην συνεδρίαση της ΟΕ είχαμε εγκρίνει την εισήγηση της υπηρεσίας πρασίνου να αγοράσει ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου μετά από διαγωνισμό υπηρεσίες από ιδιωτική εταιρεία  για την συντήρηση του πρασίνου, καθώς η υποστελέχωση δεν επιτρέπει στις δημοτικές υπηρεσίες να ανταποκριθούν στο μέγεθος του έργου, που πρέπει να γίνεται.

Με την σχετική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του Δήμου είχαμε συμφωνήσει και εμείς.

Η καλή κατάσταση του αστικού πράσινου είναι πλέον δείκτης ποιότητας ζωής για τους κατοίκους μιας περιοχής.

Η συντήρηση και κυρίως το κλάδεμα του αστικού πράσινου είναι μια ευαίσθητη διαδικασία, που συχνά, όχι αδίκως προκαλεί προστριβές και αντιθέσεις.

Το τελευταίο διάστημα αυτές οι προστριβές και αντιθέσεις στους Δήμους του λεκανοπεδίου της Αθήνας, αλλά και στον δικό μας Δήμο έχουν ενταθεί. Η υπόθεση έφτασε μετά από παρέμβαση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου  στον Συνήγορο του Πολίτη, που στις αρχές Αυγούστου έδωσε στην δημοσιότητα την έκθεσή του. Αναφέρει:

“Η προστασία του αστικού περιβάλλοντος επιβάλλει την ορθή διαχείριση των χώρων πρασίνου, καθώς αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστές της θερμοκρασίας, με κρίσιμη συμβολή στη μείωση του αστικού θορύβου και στην απορρόφηση των επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων. Περαιτέρω, συμβάλλουν στην ευεξία και ψυχική υγεία των ατόμων ενώ η διαρκής ελάττωση αυτών έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στη διατήρηση της αστικής πανίδας.

Αναφορικά με το ορθολογικό κλάδεμα έχει εκδοθεί η Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή 10-06-04-01 του ΕΛΟΤ. Εντούτοις, προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές έχουν υποχρεωτική εφαρμογή μόνο στα Δημόσια Έργα και όχι στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πρασίνου, με αποτέλεσμα τη μη τήρησή τους από τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές.”.

Αν και πολλά από όσα αναφέρονται στην Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) περιλαμβάνονται στην εισήγηση, που εγκρίναμε, εν τούτοις προτείνουμε:

Να επανέλθει το θέμα στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή. Αν και δεν υπάρχει νομική υποχρέωση, να συμπληρωθεί η εισήγηση και να προστεθεί στους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας και η αυστηρή τήρηση της Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή 10-06-04-01 ΕΛΟΤ. (Επισυνάπτεται)

16-8-2022

Μπάμπης Μπιλίνης, επικεφαλής “Πολίτες σε δράση για την Ανατροπή”