ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΕΑΠ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: ΤΟ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ. ΘΑ ΕΠΙΛΗΦΘΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;

Μαρ 24, 2021 | Δημοτικά

Ξεκινάμε το ρεπορτάζ μας με ένα σκάνδαλο πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το Δήμο Γλυφάδας.
Ένα σκάνδαλο που 11 χρόνια τώρα όλοι τους, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, θέλουν να το κουκουλώσουν και η ομερτά μεταξύ των είναι δεδομένη.
Έπειτα από κάμποσους μήνες που προσπαθούσαμε μέσω του ρεπορτάζ και της έρευνας να μάθουμε γιατί η καταχρεωμένη Δημοτική επιχείρηση του Δήμου Γλυφάδας με την επωνυμία ΔΕΑΠ δεν έχει γίνει ο εκκαθαριστικός έλεγχος που κοντεύει πλέον τα 11 χρόνια, να μάθουμε γιατί οι εκλεγμένες δημοτικές αρχές κυρίως διά των δημάρχων τους σιωπούν και έχουν παγώσει το θέμα, έφτασε η ώρα να ανοίξουμε τον φάκελλο ΔΕΑΠ που σημαίνει Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Πολιτισμού!!!
Δυστυχώς, όταν υπάρχει η διάθεση οι δήμαρχοι και στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων να κουκουλώσουν τις παραβατικές ενέργειες που ξεκίνησαν να δημιουργούνται από τους ομοίους τους για να μην μαθευτεί ποτέ το πώς χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όντας σκοπίμως και συνεργοί στο οικονομικό έγκλημα, καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν και να αποκτηθούν από το ρεπορτάζ τα απαιτούμενα επίσημα έγγραφα που θα το αποδείκνυαν αυτό το κουκούλωμα.
Και λέμε σκοπίμως διότι κανείς από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων επί τρεις δημοτικές θητείες δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την καταχρεωμένη ΔΕΑΠ και τα χρήματα των Γλυφαδιωτών που πήγαν σε άνομες τσέπες, αν και το γνώριζαν το θέμα αφού κατά καιρούς το συζητούσαν, εξ απαλών ονύχων φυσικά, το θέμα στο Δ.Σ.
Ήρθε ο καιρός όμως και εκτιμούμε ότι ανακαλύψαμε τα απαιτούμενα εκείνα έγγραφα, καθώς και τα επίσημα πρακτικά των δημοτικών συμβουλίων για να αναδείξουμε και να δημοσιοποιήσουμε το οικονομικό σκάνδαλο και να σπάσουμε την ομερτά των δημοτικών αρχόντων στο κακουργηματικού χαρακτήρα απόκρυψης του τι έγινε με την δημοτική επιχείρηση.
Και λέμε κακουργηματικού χαρακτήρα αφού οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως παθητικό ίσως να φτάνει και το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την επίσημη ομιλία δημοτικού συμβούλου μέσα στο Δ.Σ.
Γνωρίζουμε ότι θα τραβήξει σε χρόνο η παρουσίαση του θέματος, αλλά πιστέψτε μας, σχεδόν όλες οι Δημοτικές επιχειρήσεις ανά της Ελλάδα λειτουργούν περίπου σαν κι αυτήν που θα σας πούμε.
Πρέπει ο λαός να μάθει πως καταχρεώνεται οικονομικά από παράγοντες που ορκίστηκαν να τον υπηρετούν και να διαφυλάττουν την κρατική ή δημοτική περιουσία του.
Φυσικά μόνο αυτό δεν γίνεται σε όλη την Ελλάδα.
Εκτιμούμε ότι θα πρέπει αυτή η παρουσίαση να κάνει τους Εισαγγελικούς λειτουργούς να την ψάξουν όπως αυτοί γνωρίζουν και να αποδωθούν τα νόμιμα.
Τουλάχιστον έτσι πρέπει να γίνεται σε μία ευνομούμενη χώρα όταν υπάρχουν έστω ενδείξεις, πόσο μάλλον αποδείξεις που τις καταθέτουμε για καταχρήσεις δημόσιου χρήματος.
Ανοίγουμε λοιπόν τον φάκελλο δημοτικές επιχειρήσεις, ή όπως εξελίχθηκαν στο πέρασμα του χρόνου οι αμαρτωλές και σπάταλες δημοτικές επιχειρήσεις.
Όταν την προηγούμενη δεκαετία, στις αρχές, αποφασίστηκε να κλείσουν όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις που ήταν επιζήμιες και χρεωμένες σε όλους τους δήμους, ο Δήμος Γλυφάδας εκτός από την δημοτική επιχείρηση ΓΚΟΛΦ Α.Ε. είχε ως επιζήμια την ΔΕΑΠ.
Γι αυτό τέλη του 2010 αποφασίστηκε το κλείσιμο της ΔΕΑΠ από τον τότε δήμαρχο Γιάννη Θεοδωρόπουλο και να διεξαχθεί η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.
Η ιστορία ξεκινά από τις αρχές του 2011 όταν ανέλαβε ο τότε δήμαρχος Κώστας Κόκκορης. Πριν 10 χρόνια δλδ. Ήταν κοινό μυστικό σε όλους ότι η ΔΕΑΠ χρωστούσε πολλά χρήματα.
Εδώ θα σας κάνουμε γνωστό πως η τότε δημοτική αρχή αντιμετώπισε το θέμα.
Απανωτές συνεδριάσεις, αλλά όπως φάνηκε και αποδείχτηκε μόνο για το θεαθήναι και το θέατρο παίχτηκε με επιτυχία. Δείτε πως.
Στις 24 -1-2011 αποφασίστηκε με απόφαση του Δ.Σ. με ομόφωνη μάλιστα απόφαση  η διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου.
Στις 8-3-11 ψηφίστηκε το νέο Δ.Σ. της ΔΕΑΠ με σκοπό να κλείσει όλες τις δράσεις που είχε υπό την εποπτεία της και να οδηγήσει την επιχείρηση στην εκαθάρισή της.
Αλλά αντί αυτού, ο τότε δήμαρχος Κόκκορης στις 24-6-11 με την πλειοψηφία που είχε στο Δ.Σ. ζητάει και παίρνει έγκριση επιχορήγησης για την ήδη καταχρεωμένη ΔΕΑΠ με το ποσό των 160.000 ευρώ.
Μετά από ένα μήνα και πλέον  και έχοντας φθάσει πλέον στον έβδομο μήνα χωρίς ακόμη να έχει αρχίσει η εκκαθάριση, ο τότε δήμαρχος ζητά την προσχώρηση των υπαλλήλων της ΔΕΑΠ στο Δήμο.
Επίσης ζητά και παίρνει με την πλειοψηφία του άλλα 125.000 ευρώ με την αιτιολογία ασφαλιστικών εισφορών και αμοιβές προσωπικού.
Μέχρι στιγμής τα 160.000 επί πλέον που πήραν δεν τα είδαμε πουθενά ως καταβληθέντα σε κάποιες εισφορές ή πληρωμές προσωπικού ή όπου αλλού.
Αλλά μετά από ένα μήνα ο Κόκκορης ξαναζητά άλλα 13.000 ευρώ για εξόφληση οφειλών προς το ΙΚΑ . Ούτε κουβέντα για τα 160.000 που πήραν για να ξεχρεώσουν.
Με λίγα λόγια την οικονομική περίοδο του 2011 που έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει η εκκαθάριση της ΔΕΑΠ ως ζημιογόνο εταιρεία σύμφωνα με το νόμο, όχι μόνο δεν ξεκίνησε αλλά υπήρξε και παράνομη οικονομική τροφοδότηση με άλλα 175.000 ευρώ περίπου.
Κάναμε αυτόν τον πρόλογο για να σας δείξουμε πόσο παραβατικά λειτούργησε η τότε δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο εν γένει, καλύπτοντας στην ουσία όλες τις μη σύννομες ενέργειες της ΔΕΑΠ, επιβαρύνοντας και με άλλα χρήματα την ήδη καταχρεωμένη δημοτική επιχείρηση.
Λειτούργησε δλδ σαν την ρήση «βρήκαμε παπά ας θάψουμε 5 – 6»
Θα ρωτούσε κάποιος ε καλά, θα έκαναν την εκκαθάριση τα επόμενα χρόνια της θητείας του Κόκκορη και των υπολοίπων.
Όχι. Όχι. Η δημοτική αρχή Κόκκορη και ολόκληρο το τότε δημοτικό συμβούλιο δεν ξαναασχολήθηκε με την ΔΕΑΠ. Σαν να μην υπήρξε ποτέ. Σαν να μην εξαφανίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Το κακό είναι ότι από εκεί και πέρα και για έξη χρόνια και η δημοτική αρχή Κόκκορη αλλά και η δημοτική αρχή Παπανικολάου δεν ασχολήθηκαν με την ΔΕΑΠ, εκτός από κάποιες φωτοβολίδες, παρά τις όποιες φωνές δημοτικών συμβούλων ότι παρανομούν γιατί συγκαλύπτουν την εκκαθάριση της επιχείρησης.
Και οι δύο δήμαρχοι μαζί με τα δημοτικά τους συμβούλια λειτουργούν λες και να υπάρχει κάποιος κοινός κρίκος που δεν επιτρέπει την πλήρη εκκαθάριση της επιχείρησης.
Σημαντικό είναι ότι υπάρχουν και σήμερα ακόμη δημοτικοί σύμβουλοι που ήταν και τότε. Σαν να λέμε επαγγελματίες δημοτικοί σύμβουλοι.
Αλλά η λέξη ΔΕΑΠ είναι απαγορευμένη.
Όμως ψάχνοντας ψύλλους μέσα στα άχυρα, βρήκαμε ότι ο Κόκκορης, μετά που έχασε τις εκλογές τον Μάϊο του 2014 από τον Παπανικολάου και θέλοντας να τιμωρήσει μία δημοτική του σύμβουλο που είχε προσχωρήσει σε αυτόν και ίσως να ήταν η αιτία που δεν είχε προχωρήσει πιο νωρίς στην εκκαθάριση της δημοτικής επιχείρησης, στο μεσοδιάστημα της παράδοσης στη νέα τότε δημοτική αρχή Παπανικολάου, προχώρησε σε σύμβαση με εταιρεία ορκωτών λογιστών στις 11-6-2014, την ΟΛΥΜΠΙΑ, για να κάνει πλέον την περίφημη εκκαθάριση των τελευταίων ετών.
Την δυσεύρετη για εμάς έκθεση των ορκωτών λογιστών, η αλήθεια είναι ότι την είχαν πολύ καλά κρυμμένη, την παρέδωσαν στην δημοτική αρχή Παπανικολάου στις 8-3-2017, όπως λέει το επίσημο έγγραφο.
Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία να σας δείξουμε όλες τις σελίδες των εκθέσεων των ορκωτών λογιστών.
Πολλά νούμερα που για να τα καταλάβεις στη λεπτομέρεια θα πρέπει να είσαι λογιστής.
Αυτό που μπορούμε να κατανοήσουμε είναι πάντα το διά ταύτα.
Δλδ, βλέπουμε ένα ποσό της τέξεως των 143.221,74 ευρώ που είναι από το 2011 μέχρι και το 2017 ως εισπρακτέα γραμμάτια. Δλδ γραμμάτια που έπρεπε να εισπραχθούν αλλά δεν εισπράχτηκαν ποτέ.
Από ποιους είναι, ποιοι θα έπρεπε να τα πλήρωναν, οι καθαριστές δεν το λένε.
Το σημαντικό από την 64 σέλιδη έκθεση των ορκωτών λογιστών, οι εκκαθαριστές δλδ, είναι να σας πούμε με την χρονολογική σειρά το πώς και πόσα χρεωνότανε η δημοτική επιχείρηση από το έτος 2008 που ξεκίνησαν οι εκκαθαριστές τον έλεγχο μέχρι το 2012 που λειτούργησε. Δλδ 5 χρόνια ελέγχου οικονομικών.
Στον τελικό πίνακα που σας δείχνουμε  βλέπετε ότι από το 2008 η δημοτική επιχείρηση ήταν χρεωμένη με το ποσόν των 213.343 ευρώ.
Τον επόμενο χρόνο 2009 διπλασιάστηκε το χρέος φθάνοντας τις 416.873 ευρώ.
Για το 2010, τελευταία χρονιά της δημοτικής αρχής Θεοδωρόπουλου, το χρέος πήγε στις 447.761 ευρώ.
Για το 2011, πρώτη χρονιά θητείας του Κόκκορη με τις επιδοτήσεις που πήρε από το δημοτικό ταμείο και χωρίς να γνωρίζει κάποιος που πήγαν τα 175.000 ευρώ που σας προείπαμε, το χρέος εκτοξεύτηκε στις 623.288 ευρώ.
Για το 2012 όλως περιέργως, χωρίς να γνωρίζουμε πως αυξήθηκε και από πού, το χρέος έφτασε στις 669.000 ευρώ.
Για να γίνει κάποια επίσημη ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την δημοτική επιχείρηση, έπρεπε να ξεσφραγιστεί κάποιο στόμα. Έστω και αργά.
Αυτό έγινε για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια από ερώτημα μέλους αντιπολίτευσης προς τον δήμαρχο κ. Παπανικολάου στις 18. Μαίου του 2017.
Ρωτάει τον κ. δήμαρχο γιατί δεν φέρνει το θέμα της ΔΕΑΠ στο δημοτικό συμβούλιο, αφού και τον προηγούμενο χρόνο του είχε πει ότι «είμαστε έτοιμοι» Τον Δεκέμβριο είχε γίνει ερώτημα, τώρα είναι Μάϊος και δεν βλέπει φως, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η απάντηση του δημάρχου κ. Παπανικολάου ήταν η εξής:
Σε ότι αφορά το πόρισμα πράγματι είμαστε έτοιμοι με το πόρισμα των ορκωτών για τη ΔΕΑΠ. Θα έρθει προσεχώς, Πρόεδρε να δεσμευτούμε και δημόσια να έρθει στην επόμενη ή στη μεθεπόμενη συνεδρίαση για να κουβεντιάσουμε το θέμα της ΔΕΑΠ.
Δυστυχώς όχι τον επόμενο αλλά και τον μεθεπόμενο δεν ήρθε, φανερώνοντας δημόσια και επίσημα τον ψεύτικο χαρακτήρα του κ. Παπανικολάου και στην αγωνιώδη προσπάθειά του να κουκουλώσει χρονικά τα χρέη της ΔΕΑΠ.
Το θέμα προς συζήτηση ήρθε μετά από 18 ολόκληρους μήνες όπως το βλέπετε στην σελίδα της ημερήσιας διάταξης
Σ’ αυτήν την συνεδρίαση, όντως ειπώθηκαν σοβαρά πράγματα, καταγγελίες, μίλησαν για Εισαγγελείς κλπ και οι τοποθετήσεις μελών της αντιπολίτευσης ήταν πράγματι ρεαλιστικές για την έννομη τάξη που δυστυχώς η δημοτική αρχή του κ. Παπανικολάου δεν υπάρχει.
Το θέμα ήρθε στην ημερήσια διάταξη «έγκριση λογαριασμών εκκαθάρισης της δημοτικής επιχείρησης και απαλλαγή των εκκαθαριστών από κάθε ευθύνη»
Μετά από κάποια τερτίπια και τεχνάσματα του κ. Κόκκορη που ζητούσε αναβολή, δεν έγινε αποδεκτή και προχώρησε η διαδικασία.
Θα σας παρουσιάσουμε κάποια στοιχεία από την τοποθέτηση της κ. Λυγνού από την αντιπολίτευση.
Άφησε σοβαρότατες αιχμές για κλέψιμο έργων τέχνης από την συλλογή Πιερίδη, λέγοντας ότι υπάρχουν φήμες ότι έργα του βρίσκονται ακόμη και σε σπίτια.
Κατήγγειλε τους εκκαθαριστές ότι τα στοιχεία που έφεραν στην έκθεσή τους ήταν ελλιπή, τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα και ότι κάπου να υπήρχε και σκοπιμότητα για τα πραγματικά ποσά, ενώ δεν είπαν που πήγαν κάποια χρήματα που έγιναν αόρατα.
Και κατέληξε λέγοντας:
Είναι θέμα τιμής για την πόλη, για τους Δημοτικούς συμβούλους αλλά κυρίως για τους Δημάρχους που πέρασαν να πέσει άπλετο φως και να δοθούν απαντήσεις που πήγε η περίφημη συλλογή Πιερίδη, όσο και να αποδωθούν ευθύνες όσων διοίκησαν αυτήν την επιχείρηση είτε ως σύμβουλοι, είτε ως εποπτεύουσα δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια.
Καλούμε τους συναδέλφους ομόφωνα να καταψηφίσουν το πόρισμα των ελεγκτών και ότι θα πρέπει ως τελευταία πράξη είναι η παραπομπή στον Εισαγγελέα από το Δημοτικό συμβούλιο, είτε να παρθεί απόφαση για Δικαστική εκκαθάριση.
Για την ιστορία η πρόταση αυτή της κ. Λυγνού ψηφίστηκε μόνο από δύο συμβούλους. Την δική της και ενός άλλου της πλειοψηφίας. Ενώ στο σύνολο της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν!!!
Μία άλλη σοβαρή καταγγελία ήταν αυτή του κ. Βοργιά.
Έριξε ευθύνες για παραλείψεις στην έκθεσή τους ενώ με δικούς του λογαριασμούς εκτιμά ότι η ζημία της ΔΕΑΠ είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ, που όμως κανείς δεν γνωρίζει που πήγαν αυτά τα χρήματα.
Και κατέληξε: Με όσα ανέφερα σε καμμία περίπτωση δεν μπορώ να συμβιβασθώ με μία έκθεση εκκαθάρισης η οποία δεν εκφράζει την πραγματική κατάσταση της εκκαθαρισμένης πλέον δημοτικής επιχείρησης.
Στο τέλος της συνεδρίασης έγινε σειρά ψηφισμάτων από τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Και ενώ όλοι περίμεναν να ψηφιστεί η πρόταση για να σταλεί στον Εισαγγελέα η υπόθεση ή έστω να γίνει Δικαστική επιχείρηση, κάποιοι άλλαξαν μυαλά και ιδέες.
Ιδίως ο κ. Βοργιάς, που ενώ ήταν πυρ και μανία με την διαχείρηση της ΔΕΑΠ, τελικά δεν ψήφισε την πρόταση αυτή που ο ίδιος υπεθερμάτιζε και προτίμησε την αποχή.
Ίσως να έπαιξε ρόλο η ιδιωτική συνομιλία που είχε με τον δήμαρχο πριν την ψηφοφορία.
Τελικά η διοίκηση διά του κ. Δορκοφίκη πρότεινε να ξαναέρθει στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα με πιο πολλές εξηγήσεις στην επόμενη συνεδρίαση.
Η ημερομηνία έδειχνε 15 Οκτωβρίου του 2018.
Σήμερα μετά από 30 μήνες ο εκκαθαρισμός της ΔΕΑΠ δεν ξαναήρθε, αναγάγοντας ο κ. Παπανικολάου με την δημοτική του αρχή το ψέμα σε επιστήμη.
Αλλά η δική του τσέπη καίγεται; Ας είναι καλά τα εκατομμύρια του Δημοτικού ταμείου.
Τι πειράζει να φαγωθεί το ένα;

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This