ΑΦΟΥ ΑΦΕΘΗΚΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η “ΣΤΥΜΕΝΗ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΑ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ, ΤΩΡΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ Η ΚΕΔΕ

Σεπ 16, 2020 | Γενικά τοπικής αυτοδιοίκησης

Σε σάκο του μποξ , της κυβέρνησης αλλά και μέρους της κοινής γνώμης , έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες η Τοπική Αυτοδιοίκηση .

Κι αυτό με ευθύνη του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δημάρχου Τρικκαίων ( Τρικάλων ) , Δημήτρη Παπαστεργίου .
Ο οποίος, όχι μόνο με προσωπική του απόφαση , υποχρέωσε την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει το μεγάλο βάρος του διαγωνισμού της τελευταίας στιγμής για τι μάσκες. Αλλά ακόμη και όταν ξεκίνησε η κυβερνητική προσπάθεια να καταδειχθεί ότι η Αυτοδιοίκηση ήταν υπεύθυνη για τις μάσκες «φουλάρια» εκείνος από κομματικό «πατριωτισμό» ευχαριστούσε τον …πρωθυπουργό και τους …υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας.
Χρειάστηκε δε να περάσουν τρία 24ωρα για να αντιληφθεί το ύπουλο κυβερνητικό παιχνίδι σε βάρος της Αυτοδιοίκησης: Ότι τάχα η «ανίκανη» Αυτοδιοίκηση ήταν η υπεύθυνη για το μπάχαλο για τι μάσκες.
Τότε έλυσε τη «σιωπή» του και αποφάσισε να απαντήσει . Και την αφορμή για την «αντεπίθεση» του , έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Ο οποίος σε δηλώσεις του , κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα, δήλωσε ότι «υπήρξε μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών, καθώς το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών».

Καταγγέλλει Εσωτερικών -Υγείας

Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις του υφυπουργού, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ του απέστειλε γραπτή μακροσκελή απάντηση , την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ενώ παράλληλα και τη δημοσιοποίησε.
Στην επιστολή αφού , αναφέρει τις ευθύνες του Υπουργείου Υγείας αναλυτικά , καρφώνει και το Υπουργείο Εσωτερικών , που απάντησε επισήμως , ούτε λίγο –ούτε πολύ, δεν «τρέχει τίποτε» όταν η ΚΕΔΕ του απέστειλε σχετική επιστολή για το πρόβλημα (11/9), έχοντας το διαπιστώσει κατά την έναρξη της παραγωγής των μασκών.

Η Επιστολή

Κατ΄αρχήν στην απάντηση του , προς τον υφυπουργό ο κ. Παπαστεργίου του … «ξεκαθαρίζει» ότι « ουδέποτε ανετέθη με νόμο ή με πράξη στην Κ.Ε.Δ.Ε , να καθορίσει η ίδια τις προδιαγραφές και τη διαδικασία της προμήθειας των μασκών, αλλά η Κεντρική Ένωση Δήμων διενήργησε τον διαγωνισμό κατ’ εντολή και σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τη διαδικασία που καθορίστηκαν στην υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Έκτακτη επιχορήγηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για λογαριασμό των Δήμων με σκοπό την προμήθεια μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό» (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε) χωρίς να έχει η ίδια ως Φορέας αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό των διαστάσεων των μασκών».

Διάψευση

Επίσης διαψεύδει τον ισχυρισμό του υφυπουργού ότι τάχα το Υπουργείο Υγείας απέστειλε τις ειδικές τεχνικές προδιαγραφές των μασκών στην Κ.Ε.Δ.Ε.«Οι προδιαγραφές για το μέγεθος και το υλικό των μασκών, ουδέποτε διαβιβάστηκαν απευθείας στην ΚΕΔΕ από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, αλλά καθορίστηκαν και περιγράφηκαν με σαφήνεια στην υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία ανατέθηκε στην Κ.Ε.Δ.Ε. η διενέργεια της εν λόγω προμήθειας».
Επιπλέον ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ του αναφέρει ότι « όλες οι παραπάνω προδιαγραφές καθορίστηκαν με Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».
Και σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ : « Με βάση τα παραπάνω αναμφισβήτητα έγγραφα δεν αντιλαμβανόμαστε σε ποια παρεξήγηση αναφέρεται ο κ. Κοντοζομάνης και σε ποιο υποτιθέμενο αίτημα για διευκρινήσεις που δεν υπήρξε, καθώς η ΚΕΔΕ διενήργησε το διαγωνισμό με βάση τις ακριβείς προδιαγραφές που μας δόθηκαν με τις παραπάνω ξεκάθαρες και απολύτως συγκεκριμένες αποφάσεις των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και οι μάσκες που παραδώσαμε ανταποκρίνονται σε αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές, χωρίς καμία παρέκκλιση».
Του επισημαίνει δε ότι « η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν είχε ούτε την αρμοδιότητα εκ των ως άνω αποφάσεων ούτε τη δυνατότητα να καθορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές των μασκών διότι το προσωπικό της είναι αποκλειστικά υπάλληλοι διοικητικών, οικονομικών και νομικών ειδικοτήτων».

Οι μόνοι υπεύθυνοι

Για να γίνει δε απολύτως σαφής , « πετά το γάντι» στον υπουργό , αναφέροντας ότι: «Αποκλειστικά αρμόδιος κρατικός φορέας για την υπόδειξη και τον καθορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των κατάλληλων διαστάσεων των μασκών για ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας και δημοσίου ενδιαφέροντος είναι το Υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Επιτροπή αυτού».
Άλλωστε, του επισημαίνει , «στην Επιτροπή του Διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων συμμετείχε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, με τον αναπληρωτή του, όπως αυτοί ορίσθηκαν με την υπ’αρ. 480/1-9-2020 απόφαση του Δ.Σ. ΚΕΔΕ, και η οποία ουδέποτε κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό με βάση τις προαναφερόμενες αποφάσεις των δύο Υπουργείων, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινήσεων επί αυτών».

Στο «κάδρο» και το ΥΠΕΣ

Πηγαίνοντας δε ένα βήμα παραπέρα , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , θέτει στο κάδρο των ευθυνών και το υπουργείο Εσωτερικών , ξεφωνίζοντας το , για την απάντηση που έδωσε όταν έγκαιρα του επισημάνθηκε το πρόβλημα.
Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Παπαστεργίου : « Οφείλουμε να σας γνωρίσουμε, ότι σε επιστολή που αποστείλαμε προς το ΥΠ.ΕΣ. την 11- 09-2020 για την παροχή διευκρινίσεων για τις προδιαγραφές των μασκών η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου μας απάντησε επί λεξεί ότι :
«Σε συνέχεια της από 11/09/2020 επιστολή σας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ότι οι τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρονται στην υπ’ αρ. 53031/24/08/2020 απόφαση του ΥΠΕΣ, είναι εκείνες που εγκρίθηκαν από την Εθνική Ε πιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, του Υπουργείου Υγείας».

Η μόνη « ευθύνη» της ΚΕΔΕ

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου , στην Κ.Ε.Δ.Ε, το μέρος της αρμοδιότητας που της αναλογεί, είναι η « διεξαγωγή της διαδικασίας προμήθειας των μασκών, εντός των ορίων και των οδηγιών που τέθηκαν από τις ανωτέρω αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων» και ότι « διεκπεραίωσε την διαγωνιστική διαδικασία της προμήθειας με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, όπως εξάλλου συνάγεται και από την με αριθμ. 332/2020 Πράξη του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο έλεγξε την τυπική διαδικασία όπως ορίζει ο νόμος».

Στο « περίμενε»

Τέλος , αποκαλύπτει ότι μέχρι σήμερα, «δεν έχει φτάσει στις υπηρεσίες της Κ.Ε.Δ.Ε. το απαραίτητο έγγραφο από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, με τις επαναδιατυπωμένες ορθές προδιαγραφές για την κατασκευή των μασκών που υπολείπονται να κατασκευαστούν και να παραδοθούν στα σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την ευθύνη της Κ.Ε.Δ.Ε».

 

 

Pin It on Pinterest

Share This