ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Σεπ 9, 2020 | Γενικά τοπικής αυτοδιοίκησης

Το ρουσφέτι στους δήμους ήταν το θέμα των Πανελλήνιων επαναληπτικών εξετάσεων του Σεπτεμβρίου, εμπνευσμένο από το δημοσίευμα του Gardian για τα Τρίκαλα.
Στα Τρίκαλα δεν χρειάζεται να γνωρίζεις κάποιον για να εξυπηρετηθείς.
Δεν χρειάζεται να υποχρεωθείς σε κανέναν για να ικανοποιηθούν τα δικαιώματά σου και οι υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνεις αδρά. Ενα τεράστιο σημείο αντίστασης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους δήμους καθώς το ρουσφέτι και η προσωπική εξυπηρέτηση φέρνει ψήφους.
Εχω γράψει για το εκπληκτικό παράδειγμα με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ των Παιδικών Σταθμών. Μια πολύ πετυχημένη εκλογική πρακτική του δήμου. Ενώ ο πολίτης δικαιούτο 2.300 ευρώ επιδότηση για να στείλει δωρεάν το παιδί του στον Παιδικό Σταθμό, ο Δήμος δεν δήλωνε την θέση στο ΕΣΠΑ και έβαζε τον πολίτη να πληρώνει 800 ευρώ πουλώντας του ότι χαριστικά έβαζε το παιδί του. Ο πολίτης ένιωθε καταϋποχρωμένος και ψήφιζε μετά δαγκωτό.
Οι πολίτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι όταν σηκώνουμε το τηλέφωνο και κάποιος μας εξυπηρετεί, αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος μας κάνει την χάρη μια φορά και μας ζημιώνει 100 διότι δεν το κάνει μόνο σε μας και δεν το κάνει μόνο για μια ειδική περίπτωση.
Το ρουσφέτι αποδιοργανώνει τις υπηρεσίες και δημιουργεί υποβάθμιση της ποιότητας και υψηλό κόστος λειτουργίας, εμποδίζει κάθε σχεδιασμό και ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, δημιουργεί νέες προϋποθέσεις αποσπασματικών εξυπηρετήσεων, μειώνει την αξιοπρέπεια του πολίτη και τέλος αλλοιώνει την σωστή αξιολόγηση μιας διοίκησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο δήμος αρνείται σθεναρά να κάνει μελέτη καθαριότητας και χωροθέτηση κάδων ενώ γνωρίζει ότι αυτό θα επέφερε μείωση 30% στα δημοτικά τέλη. Προτιμάει και είναι αποδεδειγμένο ότι είναι εκλογικά αποδοτικότερο να τηλεφωνάει ο πολίτης και να τον εξυπηρετεί.
Και οι περασμένες εκλογές το έδειξαν παταγωδώς.
Αν δεν φύγουμε από την αντίληψη του ρουσφετιού δεν έχουμε αύριο.
Πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι όταν παίρνουν μια πρόσκληση δωρεάν από το δήμαρχο για το κηποθέατρο, την πληρώνουν 100 φορές όταν πάνε σε άλλες παραστάσεις αφού περιλαμβάνεται στα κέρδη του παραγωγού, συν το ότι τους κοστίζει σε ποιότητα πολιτισμού που τους προσφέρεται.
Οσο ο Ελληνας επιμένει να επιβραβεύει στις εκλογές το ρουσφέτι, θα παραμένει ένας κάτοικος μιας τριτοκοσμικής χώρας.

Pin It on Pinterest

Share This