ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ 3Β. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΔΗΜΟ, ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Αυγ 6, 2020 | Αλλοι δήμοι

Μέγα θέμα ηθικής τάξεως της Δημοτικής αρχής του κ. Κωνσταντέλλου προς τους κατοίκους του Δήμου που ηγείται, έχει προκύψει με το πηγάδι στο Κόρμπι που έχει μολύνει ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Βάρκιζας.

Εκτός αυτού προκύπτει και θέμα αξιοπιστίας της σοβαρότητας που διέπει την συνεργασία του Δήμου με την ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει το “έργο”, αφού κανείς δεν δίνει απαντήσεις που να δικαιολογούν τις πράξεις τους.

Τι συμβαίνει μεταξύ του Δημάρχου και της εταιρείας; Ποιός κρύβεται και από ποιόν; Υπάρχει κάποιος αρμόδιος να απαντήσει για την βρώμικη εικόνα του παραθαλάσσιου μετώπου;

Γιατί μόνο η Δημοτική παράταξη της Λαικής Συσπείρωσης του κ. Πασακυριάκου προέβη σε πολυεπίπεδες καταγγελίες από τις άλλες του Δημοτικού συμβουλίου; Υπάρχει κάποια απάντηση;

Δείτε την απάντηση – πρόκληση του αντιπεριφερειάρχη που ούτε λίγο , ούτε πολύ αν και αρμόδια αρχή, νίπτει τας χείρας του και πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στην εξέδρα της αμνησίας.

Προκύπτει από το έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη κ.Αυγερινού, ότι όχι μόνο δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με το πηγάδι που προέκυψε τον Οκτώβρη και είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ, αλλά και οι περιβόητες αναλύσεις που πολλές φορές έχει επικαλεστεί δημόσια η Δημοτική Αρχή, σαν απάντηση στις διαμαρτυρίες των Δημοτών, για μόλυνση της θάλασσας στο σημείο, από το “πηγάδι” που αναβλύζει συνεχώς ύδατα αγνώστου προελεύσεως, ΔΕΝ έχουν γίνει ποτέ!!!
Επιπλέον στο ίδιο έγγραφο επιβεβαιώνεται, αυτό που είναι ορατό από μήνες ότι κωλυσιεργεί τα έργα η Ανάδοχος Εταιρεία, παρά τις επίμονες διαβεβαιώσεις του Δημάρχου, ήδη είναι εκτός χρονοδιαγράμματος!

ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΟΡΜΠΙ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΣΟΚ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ:
– «ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ»!
– «ΕΧΟΥΜΕ ΒΓΕΙ ΕΚΤΟΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ…»
«Έχουμε ζητήσει από την ανάδοχο εταιρία να προβεί σε πλήρη έλεγχο του νερού που αναβλύζει από το φρεατόσχημο λάξευμα. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν προσκομιστεί τα αποτελέσματα…»
Αυτή είναι η απάντηση, που εστάλη τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, στην ερώτηση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση από τις 8 Ιουλίου, σχετικά με την πορεία εξέλιξης και τα προβλήματα που εμφανίζονται στο πλέον σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που εκτελείται στο δήμο μας.
Και μόνο από αυτή την απάντηση, από έναν αρμόδιο φορέα που εκτελεί το έργο, 10 ολόκληρους μήνες από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα, είναι φανερό ότι στη Διοίκηση της Περιφέρειας, έχουν «χάσει τη μπάλα». Καλό είναι να μάθουν ότι στο δήμο μας, εκτός από χώρους διοργάνωσης κοσμικών πάρτι και φανταχτερών δεξιώσεων, υπάρχουν και άνθρωποι που επί δεκαετίες ολόκληρες περιμένουν με αγωνία αυτό το έργο που αφορά την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.
Η εξέλιξη αυτή εντείνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για το φαινόμενο που παρουσιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή, η θάλασσα της Βάρκιζας να μετατρέπεται σε βούρκο από τη συνεχή ροή του νερού από το πηγάδι που «βρήκε» η εταιρία στο σημείο της παραλίας, κατά την εκτέλεση των έργων.
Εύλογα, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά. Η απάντηση της Περιφέρειας εκθέτει όλους όσοι έσπευσαν να πουν από τον Οκτώβρη του 2019, ότι, αυτό που αναβλύζει από το πηγάδι είναι «καθαρό νεράκι…», όταν ο Κώστας Πασακυριάκος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Αυτό που ζητούσαμε τότε, 10 μήνες πριν, από τη Διοίκηση του δήμου ήταν να διερευνήσει το θέμα. Τα πρακτικά και τα βίντεο εκείνης της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, είναι χαρακτηριστικά για το πως, ορισμένοι, αντιμετώπιζαν την κατάσταση…
Είναι προφανές ότι χωρίς να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων του νερού, κανείς δεν μπορεί να πει τι ακριβώς περιέχει ή τι δεν …περιέχει. Όμως, σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η εταιρία που εκτελεί το έργο, να δώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου, τα αποτελέσματα των αναλύσεων, εάν βέβαια έχουν γίνει.
ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ… ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΣΟ;
Εκτός όμως από αυτό, η Περιφέρεια, στην απάντησή της και σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, αναφέρει το εξής ενδιαφέρον στοιχείο:
«Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να κατασκευάσει και να αποπερατώσει το έργο μέσα σε προθεσμία 24 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης δηλαδή 25-9-2020. Εχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης παράτασης».
Η Περιφέρεια σύντομα θα κληθεί να δώσει νέες απαντήσεις για το πότε ακριβώς εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο αυτό το ζωτικής σημασίας έργο. Με την ασφάλεια και την προστασία ζωών και περιουσιών, από πλημμύρες, δεν μπορεί να παίζει κανείς.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης.
«Κύριε Περιφερειάρχη,
Ως γνωστόν, η Περιφέρεια Αττικής, χρηματοδοτεί και επιβλέπει την εκτέλεση ενός μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στα όρια του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, τη «Διευθέτηση του ρέματος Κόρμπι».
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, μιας περιοχής που στο παρελθόν έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από πλημμύρες.Πριν από αρκετούς μήνες κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, η ανάδοχος εταιρία ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ, «βρήκε» πηγάδι που ανέβλυζε διαρκώς νερό, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά το έργο.
Από τότε μέχρι και σήμερα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και χωρίς να έχει προηγηθεί βροχή, η θάλασσα της Βάρκιζας, στο σημείο που εκβάλλει το ρέμα, όπου και εκτελούνται οι εργασίες (Ανατολική Παραλία της Βάρκιζας), μετατρέπεται σε βούρκο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της παραλίας, να ανησυχούν για την ποιότητα του νερού.
Κατόπιν αυτών ερωτάστε:
1. Η εταιρία που εκτελεί το έργο, έχει προχωρήσει σε αναλύσεις του νερού που αναβλύζει από το πηγάδι, προκειμένου να διαπιστώσει τι ακριβώς περιέχει; Και αυτό το θέτουμε δεδομένου ότι στην περιοχή δεν υπάρχει ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα.
2. Εάν έχουν γίνει αναλύσεις της ποιότητας του νερού, πότε έγιναν αυτές, πόσες φορές επαναλήφθηκαν και ποια ήταν τα αναλυτικά αποτελέσματα της σύστασής τους;
3. Πότε εκτιμάται η αποπεράτωση των εργασιών, δεδομένου ότι ήδη το αρχικό χρονοδιάγραμμα φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί;»