“ΧΡΥΣΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ” ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ. ΠΟΙΑ “ΚΟΥΜΠΑΡΙΑ” ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΠΑΛΙ;

Μαΐ 7, 2020 | Γενικά τοπικής αυτοδιοίκησης

Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον, θα μπορούν να νοικιάζονται δημοτικά απορριμματοφόρα σε εταιρείες που θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση των σκουπιδιών!

Δημοτική περιουσία μετατρέπεται σε εργαλείο εργολάβων! Αυτόν τον δρόμο ανοίγει διάταξη (άρθρο 91) του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που δίνει στους ιδιώτες τη δυνατότητα να μισθώνουν φορτηγά οχήματα δήμων προκειμένου να εκτελέσουν έργα που τους έχει αναθέσει ο δήμος. Η δυνατότητα μίσθωσης δημοτικών φορτηγών δίνεται σε «μη μεταφορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες», σύμφωνα με τη διάταξη. Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές; Εμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη θεωρούν ότι η διάταξη αφορά κυρίως εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων -που με την προωθούμενη διάταξη θα μπορούν να μισθώνουν δημοτικά απορριμματοφόρα για να ζητήσουν μετά και την αποκομιδή- αλλά και λοιπούς εργολάβους που αναλαμβάνουν μεν έργα δήμων, αλλά δεν έχουν επαρκή στόλο οχημάτων.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, «τα φορτηγά οχήματα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκτέλεση έργου που έχει αναθέσει ο εκμισθωτής (σ.σ. ο δήμος) στον μισθωτή, εφόσον η μίσθωση προβλέπεται στους όρους ανάθεσης του έργου. Με τη ρύθμιση επιτυγχάνεται η αξιοποίηση του στόλου των οχημάτων των Δήμων (…) και μειώνεται το κόστος του έργου που παρέχεται», είναι τα κυβερνητικά επιχειρήματα. Το σίγουρο είναι ότι και η συγκεκριμένη διάταξη επιβεβαιώνει την κυβερνητική προσπάθεια για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διευκόλυνση εργολάβων στο να διαχειριστούν δημόσιο εξοπλισμό.

Το πολυνομοσχέδιο σχολιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με την αριστερή «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» να ζητά την απόσυρσή του από τη Βουλή. Θυμίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί συνταγματική επιταγή, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης, στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο περνά με fast-track διαδικασίες σε συνθήκες πανδημίας. «Επρεπε να γίνει διάλογος ανοιχτός. Να ακουστούν όλες οι απόψεις, να συγκροτηθούν διακομματικές επιτροπές», τόνισε. Από την ίδια παράταξη, ο δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω, Δ. Μπίρμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το πολυνομοσχέδιο «εξυπηρετεί θέσεις του ΣΕΒ και ανοίγει τον δρόμο για τη λεηλασία του περιβάλλοντος». Η κυβέρνηση «θέλει να προχωρήσει σε εκλογές, γι’ αυτό και κλείνει το μάτι και νομιμοποιεί 500.000 αυθαίρετα σε 240.000 στρέμματα», εκτίμησε ο κ. Μπίρμπας.

Στο μεταξύ, έκτακτο δημοτικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (17.00) έπειτα από αίτημα τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων («Ανοιχτή Πόλη», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», «Αθήνα Είσαι Εσύ», «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας»).

Pin It on Pinterest

Share This