Πράσινοι, μπλε, κίτρινοι, καφέ και υπόγειοι κάδοι στους Δήμους. Τελικά ποιοί θα γεμίσουν τις τσέπες τους από την ημιμάθεια των κατοίκων;

Φεβ 2, 2020 | Uncategorized, Γενικά τοπικής αυτοδιοίκησης

Φταίνε οι δήμοι, φταίνε οι περιφέρειες, αλλά φταίει όμως πάνω από όλα και η κυβέρνηση και όχι μόνο οι τωρινή αλλά και οι προηγούμενες που είχαν ακριβώς την ίδια πρακτική. Με στόχο την απορροφητικότητα μοιράζουν εκατομμύρια χωρίς κανένα μέλλον και καμία πρόβλεψη.
Κι άλλη μια πρόσκληση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για προμήθεια καφέ κάδων, απορριμματοφόρων, κομποστοποιητών κλπ.
Χωρίς καμία μελέτη και υπολογισμό. Που θα μπουν αυτοί κάδοι και πως θα λειτουργήσουν; Πως θα εκπαιδευτούν οι δημότες αλλά και οι εργαζόμενοι για να τους χρησιμοποιήσουν; Ποιοι θα είναι οι μετρήσιμοι στόχοι; Ποιά είναι τα μεγέθη για την οικονομία κλίμακος και ποια πρέπει να είναι η ωφέλιμη επένδυση για κάθε δήμο; Τι είδους κάδους πρέπει να προμηθευτεί ο κάθε δήμος και με τι κύκλο ζωής; Ποιο είναι το ενδεδειγμένο υλικό για τα διάφορα μεγέθη μεταλλικό ή πλαστικό; Τα βιοαπόβλητα είναι το βαρύτερο φορτίο λόγω υγρασίας κάδοι των 750 λίτρων αν γεμίσουν, δεν θα αντέξουν.
Με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν τα απορριμματοφόρα; Τι είδους απορρίμματα θα ρίχνουμε στους καφέ κάδους διότι υπάρχουν τρία είδη (λαχανικά, κρέατα, κόκαλα) που απαιτούν διαφορετική επεξεργασία και διαδρομή το καθένα. Η μήπως θα πάνε και αυτά για ταφή, αλλά απλά θα τα βλέπει ο κόσμος και θα χαίρεται όπως με τους μπλε κάδους;
Ολοι οι επιστήμονες σε όλα τα forum συμπεριλαμβανομένου και του τεχνικού συμβούλου της ευρωπαϊκής task force στην Ελλάδα για την ανακύκλωση τονίζουν ότι τα ξεχωριστά ρεύματα ανακύκλωσης σε κάθε δήμο χρειάζονται μελέτη συνυπολογισμού μεταξύ τους.
Και τέλος πρέπει να γίνεται και μια πρόβλεψη χωροταξική, λειτουργική και αισθητική. Τι θα γίνει με το να γεμίζουμε με 4 κάδους σε πολλά σημεία 6-8 κάθε γωνία; Υπάρχει η λύση των υπόγειων κάδων με συμπιεστή που χωράνε 3- 4 φορές περισσότερα σκουπίδια και μειώνουν κατά 70% τον επίγειο χώρο που απαιτείται. Αλλος ένας λόγος που όλα αυτά τα ρεύματα ανακύκλωσης, πράσινοι κάδοι, μπλε κάδοι, καφέ κάδοι και χαρτί κίτρινοι κάδοι που έρχονται εντός ολίγου θα πρέπει να μελετηθούν ολοκληρωμένα και συνδυαστικά.
Τώρα στην Ελλαδάρα του μπάχαλου ανακαλύψαμε την ανακύκλωση βιοαποβλήτων και ξαφνικά χαρήκαμε.
Μου θυμίζει έναν δήμο (ονόματα δεν λέμε οικογένειες δεν θίγουμε) που αφού αγόρασε και εγκατέστησε με περηφάνια ηλεκτρικούς συμπιεστές σε διάφορα σημεία, στην συνέχεια ανακάλυψε ότι αυτοί λειτουργούν με ρεύμα και έψαχνε να δει που μπορεί να τους χαρίσει για να απελευθερώσει τους δρόμους που τους είχε εγκαταστήσει!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This