Βραβεύσεις στους Δήμους… χωρίς αντίκρυσμα.

Ιαν 10, 2020 | Εκδηλώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Βράβευση του Δήμου Γλυφάδας ως πρωτοπόρου στην ψηφιακή διακυβέρνηση

Καθοριστικό χτύπημα στη γραφειοκρατία δίνει ο Δήμος Γλυφάδας και τιμήθηκε γι αυτό!  Ο θεσμός Bravo Awards, που συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια παρουσίας και δράσης, απένειμε στο Δήμο Γλυφάδας βραβείο για την πρωτοβουλία «Ψηφιακά Πιστοποιητικά με ένα “κλικ” για δημότες και επιχειρήσεις. Η “έξυπνη Γλυφάδα” μπήκε στη νέα εποχή».

Το βραβείο παρέλαβε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Παπάς, ο οποίος δήλωσε: «Ο Δήμος Γλυφάδας είναι πρωτοπόρος στην ψηφιακή εξυπηρέτηση των δημοτών. Οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και οι δημότες αντί να περιμένουν στον γκισέ, ρυθμίζουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι, το γραφείο ή ακόμη και την παραλία με ένα ‘κλικ’. Με την καθοδήγηση του Δημάρχου μας, Γιώργου Παπανικολάου, έχουμε κάνει θεαματικά βήματα και συνεχίζουμε».

Ο Δήμος Γλυφάδας διακρίθηκε επίσης για την οργάνωση της συμμετοχής στον πυλώνα της Ανακύκλωσης, καθώς ήρθε πρώτος σε ψήφους από το κοινό, που έχει αγκαλιάσει τις πρωτοβουλίες οι οποίες δημιουργούν «κουλτούρα» Ανακύκλωσης.

Ο θεσμός Bravo, που εδώ και μια δεκαετία υλοποιείται από το QualityNet Foundation, αναπτύσσει ετήσιο κοινωνικό διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με βάση τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Επιχειρήσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κοινωνία Πολιτών. Όλοι οι Οργανισμοί που συμμετέχουν στο Bravo αποτελούν τους «Πρεσβευτές Βιώσιμης Ανάπτυξης» -μιας φιλοσοφίας η οποία υποστηρίζει ένα βιώσιμο μέλλον- και με τις πρωτοβουλίες τους συμβάλλουν στη δημιουργία της Ελλάδας του Αύριο.

Ποιά είναι όμως η αλήθεια;

Να σας εξηγήσω λίγο τα περί βραβεύσεων των δήμων για να μην παραμυθιάζεστε και να μην έχετε και άγχος.
Υπάρχουν 5-6 εταιρείες στην Ελλάδα που διοργανώνουν θεματολογικές ημερίδες. Μερικές από αυτές αφορούν προμήθειες της Αυτοδιοίκησης. Μηχανήματα έργου, εφαρμογές έξυπνης πόλης, προμήθειες με περιβαλλοντικό αντικείμενο κλπ. Αυτές οι εταιρείες κερδίζουν από τις χορηγίες και τα περίπτερα που στήνουν οι εταιρείες που πουλάνε προϊόντα σχετικά με το αντικείμενο της εκάστοτε ημερίδας.
Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι σ΄αυτές τις ημερίδες δεν πατούσε ψυχή οπότε και οι εταιρείες προμηθευτές δεν έβρισκαν κανένα ενδιαφέρον στο να πληρώσουν.
Ετσι οι διοργανώτριες εταιρείες βρήκαν το κόλπο. Καλούν τους δημάρχους να μιλήσουν και τους βραβεύουν. Ετσι οι δήμαρχοι προσέρχονται αναγκαστικά και συνήθως κουβαλάνε μαζί τους και καμιά δεκαριά εργαζομένους και συμβούλους. Ενα αμφιθέατρο με είκοσι ομιλητές δημάρχους με καμιά δεκαριά παρατρεχάμενους ο καθένας γεμίζουν το αμφιθέατρο. Ανάμεσα στους ομιλητές δημάρχους μπαίνουν και ο ομιλητές των εταιρειών που πληρώνουν για να τους ακούσουν και πάλι υποχρεωτικά οι δήμαρχοι που περιμένουν την σειρά τους να βραβευτούν.
Σ΄αυτές τις ημερίδες για να δοθεί και το απαραίτητο κύρος, ομιλητές συνήθως είναι ο κ. Πατούλης ως πρόεδρος  και ο κ. Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικαίων που διαθέτει την απαραίτητη φήμη του πρωτοπόρου δημάρχου. Αυτοί βραβεύονται στάνταρ.
Δεν έχει καμία σημασία αν ο δήμος εφαρμόζει κάποια καινοτόμο πρωτοποριακή πολιτική. Αρκεί να βγάλει μια φωτογραφία στο βήμα της Ημερίδας και μια φωτογραφία με το βραβείο. Και αρκεί βέβαια να κάτσει στο αμφιθέατρο να ακούσει τους ομιλητές των εταιρειών που χρηματοδοτούν την διοργάνωση.
Τις περισσότερες φορές τα βραβεία που θεσμοθετούνται αφορούν προϊόντα εταιρειών που πληρώνουν και απαιτούν την παρουσία συγκεκριμένων δημάρχων που τα έχουν ήδη αγοράσει για να τα δουν και οι υπόλοιποι και να ζηλέψουν.
Ετσι τις περισσότερες φορές τα βραβεία που απονέμονται είναι για γέλια για όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Φτάσαμε σε σημείο να βραβεύεται δήμος της Βορείου Ελλάδος στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, επειδή είχε βάλει μια φωτεινή ταμπέλα στην είσοδο της πόλης. Δήμος που βραβεύτηκε γιατί τοποθέτησε ένα ταρτάν σε γήπεδο. Εχουμε δει να βραβεύονται εφαρμογές έξυπνης πόλης εντελώς αποτυχημένες που δεν λειτουργούν. Σε μια περίπτωση μάλιστα ένας δήμαρχος απαίτησε πρώτα να βραβευτεί και μετά να αγοράσει την εφαρμογή.

Αυτή είναι η αλήθεια και προκαλώ όποιον “ειδικό” να με διαψεύσει. Έτσι για να μην σας περνάνε για μυλωνάδες και πρόβατα.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This