Menu
A+ A A-

ΠΟΣΟ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ;

Αφήνοντας να καταπέσει ο κουρνιαχτός της επανεκλογής του κ. Παπανικολάου ως 

δημάρχου Γλυφάδας με το Σταλινικό ποσοστό του 79% που πήρε, προτιμήσαμε με σοβαρή ματιά να δούμε και την άλλη πλευρά.

Από τη μία οι ανείπωτες θριαμβευτικές κραυγές των οπαδών, φίλων και αφελών Γλυφαδιωτών για την τεράστια, ομολογουμένως, επιτυχία της επανεκλεγμένης δημοτικής αρχής, αλλά από την άλλη μία βουβαμάρα, μία κατάθλιψη, μία απογοήτευση... Ή μήπως από όλα αυτά δεν συμβαίνει τίποτα στην πραγματικότητα και είναι ένα καλοστημένο θέατρο έστω και κάποιων εξ αυτών;

Σκοπός και στόχος αυτού του ρεπορτάζ δεν είναι το ποσοστό του Παπανικολάου, δεν είναι η σύγκριση των στρατηγικών προεκλογικών σχεδίων των υποψηφίων, δεν είναι το πόσο ισχυρός αντίπαλος αποδείχτηκε ο δήμαρχος.

Είναι να δούμε, να αναλύσουμε αυτήν την τρομακτική ήττα που υπέστησαν όλες οι παρατάξεις που κατέβηκαν στον προεκλογικό αγώνα. Πως προήλθε, πως λειτούργησαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και τελικά με ώριμη ματιά πως μπορούν να δούνε κατάματα την αλήθεια.

Στείλαμε σε κάθε παράταξη ένα ερωτηματολόγιο από πέντε ερωτήσεις. Τις ίδιες ερωτήσεις και ζητούσαμε να μας πούνε υπεύθυνα, σοβαρά και ρεαλιστικά για το πως διαμορφώθηκε αυτό το αποτέλεσμα της συντριβής τους αλλά και τι θα περιμένουν από αυτούς οι Γλυφαδιώτες στα επόμενα 4 χρόνια.

Όπως θα δείτε παρακάτω μόνο δύο παρατάξεις μας απήντησαν. Οι άλλοι δεν τόλμησαν, δεν είχαν τα πολιτικά κότσια, κρύφτηκαν πίσω από την ανυπαρξία τους και δεν μας έστειλαν απαντήσεις, επιβεβαιώνοντας στην κυριολεξία οτι το ποσοστό που πήραν τους άξιζε 100%. Καλό είναι έτσι να μάθουν και αυτοί που τους ψήφισαν τι λαγό έβαλαν στο καπέλο τους.

Αυτοί που απάντησαν ήταν ο κ. Φιλόπουλος και ο κ. Σκαμπαρδώνης, από την Νέα Αρχή - Δυνατή Γλυφάδα που υποστηρίχτηκε από το ΚΙΝΑΛ κυρίως και την Ανατροπή στη Γλυφάδα που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Από την παράταξη Θεοδοσόπουλου δεν λάβαμε απαντήσεις. Το πιθανότερο είναι να μην τους επέτρεψε η κ. Μαριάννα να απαντήσουν. Κρίμα για αυτούς που πίστεψαν σε αυτούς και τους έκλεψαν την ψήφο τους.

Από την παράταξη του Γκουριώτη άλλη μία από τα ίδια. Θα περίμενε κάποιος οτι αυτή η παράταξη θα διέθετε αν μη τι άλλο δίδυμους αρσενικούς αδένες. Κάναμε προφανώς λάθος. Φυσικά έπαιξε και σημαντικό ρόλο στην απέχθεια των Γλυφαδιωτών το ότι στο ψηφοδέλτιο του κ. Γκουριώτη βρήκε στέγη και άτομο πολιτικής αλητείας, πολιτικό ρεμάλι και γενικώς οτι πιο αισχρό και τιποτένιο υπάρχει στην Γλυφάδα.

Πριν πάμε στις δύο απαντήσεις που λάβαμε, θα σχολιάσουμε εμείς τα ποσοστά των παρατάξεων αφού οι ανευθυνουπεύθυνοι των παρατάξεων δεν τόλμησαν να μας απαντήσουν. Προφανώς δεν άντεξαν το είδος των ερωτήσεων.

Ένα σημαντικό ερώτημα που κάναμε είναι πως γίνεται κάποιος ψηφοφόρος όταν στον ίδιο χώρο, την ίδια στιγμή αποφασίζει να ψηφίσει άλλο κόμμα στις Ευροεκλογές και άλλη δημοτική παράταξη που υποστηρίζεται από άλλο κόμμα ταυτόχρονα. Δηλαδή πως γίνεται ένας να ψηφίσει το ΚΚΕ στις Ευροεκλογές αλλά στο Δήμο να ψηφίσει την παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία;

Βλέπουμε οτι το ποσοστό που πήρε το ΚΚΕ στις Ευροεκλογές ήταν το 4,56% αλλά η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ πήρε στη Γλυφάδα το 3,42%. Αυτή η μείωση κάποιος από το ΚΚΕ Γλυφάδας πως το εξηγεί;

Βλέπουμε οτι ο κ. Θεοδοσόπουλος που υποστηρίχτηκε κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία πήρε το 6,14% όταν την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία πήρε το 44%.

Βλέπουμε οτι ο κ. Γκουριώτης, ενώ επίσημα υποστηρίχτηκε από 4 κόμματα που σε σύνολο έλαβαν ποσοστό στη Γλυφάδα 8,5%, ο ίδιος ψηφοφόρος ψήφισε διαφορετικά για τον Δήμο, δίνοντας ένα ισχνότατο ποσοστό του 1,32% στον επικεφαλής. Μήπως θα πρέπει οι επικεφαλής αυτών των παρατάξεων να σκεφθούν σοβαρά να μας αδειάσουν τη γωνιά, αφού με τον πιο επίσημο και ρεαλιστικό τρόπο οι Γλυφαδιώτες τους γύρισαν τη πλάτη;

Όπως βλέπετε και από το σχεδιάγραμμα που σας κάναμε, καταλαβαίνετε το γιατί μας απάντησαν μόνο δύο παρατάξεις στα ερωτήματά μας. Τα νούμερα των ποσοστών σε αντιδιαστολή Ευροεκλογών και δημοτικών εκλογών είναι ο τέλειος καθρέφτης όλων τους.

Σε αυτό το σημείο σας παρουσιάζουμε τις απαντήσεις που μας έδωσαν μόνο οι δύο παρατάξεις που προαναφέραμε. Ο κ. Φιλόπουλος από τη Νέα Αρχή - Δυνατή Γλυφάδα και ο κ. Σκαμπαρδώνης από την Ανατροπή. Σας επισημαίνουμε οτι όλες οι ερωτήσεις είναι οι ίδιες για κάθε παράταξη.

         ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ

  1. Πως κρίνετε το αποτέλεσμα των εκλογών με το τεράστιο ποσοστό νίκης του Παπανικολάου με 79%;

Πιστεύω ότι ήταν μεγάλη έκπληξη και για τους ίδιους. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις σπασμωδικές κινήσεις των τελευταίων ημερών, όπως για παράδειγμα η προσπάθεια τοποθέτησης γιγαντοαφισών έξω από τα εκλογικά κέντρα λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης, που ευτυχώς εμποδίσαμε. Σίγουρα, όμως, χρήζει μιας πιο προσεκτικής ανάλυσης, γιατί πέρα του ότι απορρόφησε, με βάση τα στοιχεία, τόσο τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της σχεδόν καθολικής δύναμης του Κόκκορη, αλλά και των Ανοιχτών Οριζόντων, δεν αρκεί να εξηγήσει κανείς το συνολικό ποσοστό.

2)     Πως κρίνετε το ποσοστό του 4,04% που έλαβε η δική σας παράταξη;

Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα αρνητικό, αλλά δεν θεωρώ ότι ανταποκρίνεται στην εμβέλεια, τους αγώνες και τις προσπάθειες της Δημοτικής μας Κίνησης. Μιας Κίνησης που στήθηκε το 2014, εξέλεξε 3 δημοτικούς συμβούλους αλλά στη συνέχεια λόγω της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015οι δύο εξ αυτών αποχώρησαν, διατηρώντας τις έδρες τους και φέρνοντας σε μειονεκτική θέση τον εναπομείναντα επικεφαλής.

3)     Γιατί δεν μπορέσατε να πείσετε τους Γλυφαδιώτες; Ποια είναι τα αίτια της μικρής εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων προς την δική σας παράταξη;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται σε απόλυτη συνέχεια της προηγούμενης. Η μικρή εκπροσώπηση μας εξαντλήθηκε σε παρεμβάσεις κυρίως στα Δημοτικά Συμβούλια και στα Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων που είχαμε λάβει μέρος. Και παρά τη μεγάλη αντίδραση για τα δια περιφοράς συμβούλια, δεν υπήρξε επί της ουσίας μια σθεναρή και συμπαγής αντιπολίτευση, δίνοντας έτσι στον κ. Παπανικολάου ένα στρεβλό αέρα υπεροχής. Από την άλλη πλευρά, χάσαμε την επαφή μας με τον κόσμο. Την πραγματική, την ουσιαστική και όχι το φαίνεσθαι και το δήθεν. Ο κόσμος σε θέλει δίπλα του, κοντά, όλο το χρόνο και όχι μόνο δυο μήνες πριν τις εκλογές. Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι για αυτό και θα το αποδείξω  με πράξεις και όχι με λόγια.

4)       Πως κρίνετε ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος που σας υποστήριξε ενώ στις Ευρωεκλογές στη Γλυφάδα πήρε το ποσοστό του  18,27%   την ίδια στιγμή στο ίδιο εκλογικό τμήμα σας προτίμησε μόνο το  4,04%; Τι έφταιξε για την έλλειψη εμπιστοσύνης κυρίως από τους ομοϊδεάτες σας προς την παράταξή σας;

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι δεν πρόκειται για έλλειψη εμπιστοσύνης. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν διαχρονικά την ιδιαιτερότητα να λειτουργούν με διαφορετικά κριτήρια, αντικατοπτρίζοντας πολλές φορές σχέσεις δέσμευσης, υποχρέωσης ή ακόμα και απλής φιλίας. Κάποιοι την ονομάζουν και «χαλαρή» ψήφο. Η ουσία είναι, ότι αυτή την στιγμή η Αυτοδιοίκηση λειτουργεί μέσα σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που ωθεί σε πολιτική συνεργασιών, δηλαδή ωθεί στην λογική του «κοινού καλού», ανεξάρτητα αν αυτή τη στιγμή δεν έχει εφαρμογή στην Γλυφάδα. Στην ίδια λογική κινείται και το προσκλητήριο του Τσίπρα για ενίσχυση της Προοδευτικής Συμμαχίας με ανθρώπους που ανήκουν στο ευρύτερο δημοκρατικό τόξο, που δυστυχώς δεν πρόλαβε να λειτουργήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές εν γένει.

5)     Πως σκέφτεστε να κάνετε τον έλεγχο της διοίκησης Παπανικολάου; Θα ζητήσετε την συμμετοχή των Γλυφαδιωτών στην προσπάθειά σας και με ποιόν τρόπο;

Οι πολίτες παίζουν και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο κάθε διοίκησης. Θα σας θυμίσω ότι το σύνθημα μας προεκλογικά ήταν Δημοκρατία, Διαφάνεια, Αλληλεγγύη. Δεσμευόμαστε σαν δημοτική κίνηση, αλλά κι εγώ προσωπικά, να διασφαλίσουμε την νομιμότητα μέσα από μια δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, των Επιτροπών αλλά και των Νομικών Προσώπων του Δήμου Γλυφάδας. Η πολιτεία με τον Κλεισθένη έχει θωρακίσει τους Δήμους με ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν αφήνει περιθώρια.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

1) Πως κρίνετε το αποτέλεσμα των εκλογών με το τεράστιο ποσοστό νίκης του Παπανικολάου με 79%;

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν καθαρό. Οι πολίτες της Γλυφάδας έδωσαν μια ισχυρή εντολή στο νυν Δήμαρχο για να συνεχίσει να έχει την ευθύνη της διοίκησης της πόλης. Ελπίζω και εύχομαι ο  κ. Παπανικολάου να τιμήσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου και να αντιμετωπίσει με σεβασμό τις αυξημένες ευθύνες που του ανέθεσαν οι Γλυφαδιώτες εγκαταλείποντας τις αντιθεσμικές πρακτικές που εφάρμοσε την προηγούμενη περίοδο, για τις οποίες είναι υπόλογος ενώπιον της δικαιοσύνης.  Οι δημότες ανέβασαν τον πήχη πολύ ψηλά και  δεν θα πρέπει να διαψευστούν οι προσδοκίες τους.  
2) Πως κρίνετε το ποσοστό του 3,77% που έλαβε η δική σας παράταξη;
Ασφαλώς και δεν μας ικανοποιεί. Η παράταξη μας έχει προσφέρει πολλά στη πόλη και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσει να το κάνει. Αυτή τη περίοδο αξιολογούμε συλλογικά την πορεία μας προς τις κάλπες με στόχο να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση των δυνάμεων μας αλλά και στην ουσιαστική στελεχιακή μας ανανέωση.  Ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να σβήσει την ιστορία μας. Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης θα τιμήσουμε την εντολή που μας έδωσαν οι συμπολίτες μας ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση με μοναδικό στόχο το καλό της Γλυφάδας και των πολιτών της. 
3) Γιατί δεν μπορέσατε να πείσετε τους Γλυφαδιώτες; Ποια είναι τα αίτια της μικρής εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων προς την δική σας παράταξη;
Σημασία δεν έχει τόσο πολύ τι έγινε αλλά τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα ώστε η παράταξη μας να αποτελεί μια χρήσιμη δύναμη για τη Γλυφάδα. Προφανώς και έχουμε εντοπίσει  λάθη και παραλείψεις που μας κάνουν σοφότερους για το μέλλον. Εξάλλου, έχουν συμφωνήσει όλοι ότι ήταν αδύνατο να ανατρέψουμε τη λογική  του «έργου πνοής» και του «καλού Δημάρχου» μέσα σε δύο μήνες.
4)  Πως κρίνετε ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος που σας υποστήριξε ενώ στις Ευρωεκλογές πήρε το ποσοστό του  5,42%   την ίδια στιγμή στο ίδιο εκλογικό τμήμα σας προτίμησε μόνο το 3,77%;  Τι έφταιξε για την έλλειψη εμπιστοσύνης κυρίως από τους ομοϊδεάτες σας προς την παράταξή σας;
Θα ήταν λάθος να συνδέσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τις εκλογές για την  τοπική αυτοδιοίκηση. Από την αρχή είχαμε δηλώσει πως η πολίτικη μας πρόταση ήταν καθαρά αυτοδιοικητική   και πάνω σε αυτήν ζητήσαμε να μας αξιολογήσουν οι πολίτες. Άλλωστε κανένα ποσοστό δημοτικής παράταξης δεν συμβαδίζει με τα εκλογικά ποσοστά των κόμματων. Εξάλλου, η δημοτική μας παράταξη, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση εμου και πολλών στελεχών της, δεν είχε κομματική στήριξη. Επομένως, δεν τίθεται και θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης.
 
5) Πως σκέφτεστε να κάνετε τον έλεγχο της διοίκησης Παπανικολάου; Θα ζητήσετε την συμμετοχή των Γλυφαδιωτών στην προσπάθειά σας και με ποιόν τρόπο;
Η παράταξη μας θα είναι ουσιαστικά και δημιουργικά  παρούσα στο δημοτικό συμβουλίου  , ελέγχοντας αποφάσεις και προτείνοντας λύσεις. Παράλληλα στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης μας που σας είπα προηγούμενος θα επιδιώξουμε την ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας μέσα από εκδηλώσεις και διημερίδες. Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε τη φωνή των πολιτών μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ενεργοποιώντας παράλληλα τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της Γλυφάδας. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, θα προτείνουμε θεσμούς εσωτερικού ελέγχου στο Δήμο και θα προωθήσουμε με κάθε τρόπο τη διαδικασία που έχει αρχίσει ήδη τόσο σε πειθαρχικό επίπεδο, όσο και σε ποινικό.