Menu
A+ A A-

ΘΕΛΕΤΕ ΑΞΙΟΥΣ, ΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΥΣ Ή ΛΑΜΟΓΙΑ, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΥΣ;

Πρέπει κάποια στιγμή οι ψηφοφόροι να σοβαρευτούνε. Πρέπει να μην αφήνουν τα 

όποια κομματικά ή παραταξιακά ωφέλη που προσβλέπουν οι "τοπικοσωτήρες" να τα τοποθετήσουν ως δικά τους θέλω και ανάγκες. Άλλες οι "ανάγκες" αυτών που θέλουν να είναι στην εξουσία και άλλες των εξουσιαζομένων.

Αν κάποιος θέλει πραγματικά να κατανοήσει για ποιό λόγο γίνονται οι εκλογές, τι πρέπει να επιλέξουν, ποιές είναι οι υποχρεώσεις αυτών που θα επιλέξουν, τι υπόσχονται και δεσμεύονται προεκλογικά για να τα κάνουν στη θητεία τους και μόνο με αυτές τις επιλογές, τότε θα καταλάβουν τους άξιους, τα λαμόγια και τους απατεώνες που παρουσιάζονται ως σωτήρες.

Δεν μπορεί π.χ. τα αυτονόητα να γίνονται θαύματα στα χείλη των λαοπλάνων και των επαγγελματιών παράσιτων της πολιτικής σκηνής.

Γελάω με κάποιους που γράφουν διθυράμβους για ενέργειες του δήμου, τις οποίες έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να πράξει και αυτοί που τα κάνουν (δήμαρχος, αντιδήμαρχοι), ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΔΡΑ από εμάς τους δημότες...!!
- Έχουν υποχρέωση να διαχειρίζονται με σύνεση τα λεφτά των δημοτών
- Έχουν υποχρέωση να δημιουργούν καλές συνθήκες για την καθημερινότητα των δημοτών
- Έχουν υποχρέωση να λειτουργούν άψογα τα σχολεία μας
- Έχουν υποχρέωση να είναι σε άριστη κατάσταση οι δρόμοι
- Έχουν υποχρέωση να συλλέγουν καθημερινά τα απορρίμματα και να είναι καθαροί οι κάδοι
- Έχουν υποχρέωση να είναι σε άριστη κατάσταση όλα τα δημόσια κτίρια και οι αθλητικές εγκαταστάσεις
- Έχουν υποχρέωση να είναι σε άριστη κατάσταση οι πλατείες και οι χώροι πρασίνου των πόλεων
- Έχουν υποχρέωση να προστατεύουν και να βοηθούν τις ευάλωτες ομάδες των δημοτών τους
...και πολλά άλλα που όταν τα κάνουν, σας τα πασάρουν λες και έκαναν το όγδοο θαύμα ...μην τσιμπάτε... όλα αυτά και άλλα τόσα, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ τους και έχουν ορκιστεί σε αυτά...!!!
Όταν αυτό το κατανοήσετε, θα αλλάξουν και τα κριτήρια που ψηφίζετε. Όσον αφορά για τους διάσημους που βάζουν υποψηφιότητα, είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο και μεγάλη πληγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.....

Και για να μιλήσουμε με το θάρρος της γνώμης μας και να δούμε κατάματα τι θέλουμε από μία Δημοτική αρχή, υπάρχουν δύο τρόποι για να διοικήσεις ένα Δήμο :

Ο πρώτος είναι ο σχετικά "εύκολος"... Τάζεις στους πάντες τα πάντα, αγκαλιάζεις και ασπάζεσαι όποιον και όποιαν βρεις μπροστά σου, είσαι πάντα παρών σε κάθε κρασοκατάνυξη και σε κάθε "κοινωνικό" γεγονός του τόπου σου και φροντίζεις να παρουσιάζεις στον δημότη σου το αυτονόητο ως μεγάλη και επίπονη δική σου προσπάθεια, πουλώντας του εκδούλευση, με σκοπό να ξαναπάρεις την ψήφο του.

Μέχρι σήμερα ο τρόπος αυτός είναι ο συνήθης τρόπος "δράσης" των δημάρχων και των τοπικών "αρχόντων" γενικότερα. Τα αποτελέσματα γνωστά....

Ο δεύτερος τρόπος διαφέρει σημαντικά από τον πρώτο και είναι αρκετά πιο "δύσκολος"....
Αποφασίζεις να λες την αλήθεια στους δημότες σου και να μην τους χαϊδεύεις τα αφτιά, έστω και αν πρόσκαιρα συγκρουστείς με κάποιους. Προτιμάς να πράττεις τα αυτονόητα αντί να τα παρουσιάζεις ως "χάρη" και "εξυπηρέτηση", με τον ψηφοθηρικό κίνδυνο να μην σου επιφέρουν πρόσθετα εκλογικά οφέλη. Δουλεύεις με συνέπεια, χωρίς ωράριο, με πρόγραμμα, έστω και αν χρειαστεί να απουσιάσεις κάποιες φορές από κάποιο γάμο ή κηδεία. Αλλάζεις τις λάμπες που κάηκαν στους δρόμους σου, όχι γιατί σε πιέζει ο ανήμπορος παππούς που φοβάται το σκοτάδι, αλλά γιατί σε εσένα αρέσει το φως και ξέρεις ότι είναι υποχρέωσή σου να το πράξεις. Φροντίζεις για την καθαριότητα γιατί είναι υποχρέωσή σου αυτό να το κάνεις και όχι μεγάλη χάρη προς τους δημότες σου, αλλά και γιατί το θεωρείς πολιτισμό. Προγραμματίζεις και μεθοδεύεις έργα, ζητάς με μελέτες χρηματοδοτήσεις και τις παίρνεις τελικά, γιατί αποφάσισες ότι πρέπει η πόλη σου να πάει ένα μικρό βήμα μπροστά.
Γιατί στο κάτω - κάτω γι΄ αυτό σε εμπιστεύτηκαν οι δημότες σου και είναι όμορφο να εισπράττεις την αγάπη τους και την ευχαρίστησή τους όταν τους συναντάς στον δρόμο και μιλάς μαζί τους.

Είναι βέβαιο ότι οι δημότες ως επί τω πλείστον είναι περισσότερο "εκπαιδευμένοι" σε δημοτικές διοικήσεις του πρώτου και "εύκολου" τρόπου... Ίσως γιατί μέχρι σήμερα δεν γνώρισαν τον δεύτερο τρόπο.... Παρότι γνωρίζουν φυσικά ότι δικαιούνται περισσότερα από το να εκλιπαρούν τον εκάστοτε δημοτικό "άρχοντα" να τούς αλλάξει την λάμπα.

Είναι λοιπόν θέμα επιλογής του ψηφοφόρου και μόνον αυτού ποιο μοντέλο διοίκησης θα επικρατήσει. 
Αν όσα περάσαμε ως λαός και ως χώρα μας δίδαξαν κάτι ή απλώς τελικά απονέκρωσαν κάθε μας αντανακλαστικό.