Menu
A+ A A-

ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ, ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τώρα που κατέπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας για το νέο κοιμητήριο του Δήμου 

Γλυφάδας, άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω και οι ατέλειες αυτού που την πρώτη μέρα των εγκαινίων δεν είδαμε.
Ατέλειες που έχουν σχέση με τα οικονομικά της κατασκευής, της λειτουργίας αλλά κυρίως με τις κατασκευαστικές ατέλειες που προκαλούν προβληματισμό για την προχειρότητα που έγινε αυτό το κοιμητήριο, 
τη στιγμή που υπήρχε άπειρος χρόνος για να μην υπάρξουν αυτές οι ατέλειες αν όντως την κατασκευή την έκαναν επαγγελματίες του είδους και όχι επαγγελματίες χρηματοφάγοι.
Συλλέξαμε από άλλες ιστοσελίδες κάποια οικονομικά στοιχεία της λειτουργικότητας, πόσο θα στοιχίζει η ταφή στους οικείους των νεκρών, πόσο είναι μέχρι σήμερον, κάποιες προσωπικές αντεγκλήσεις μεταξύ του Παπανικολάου και του Κόκκορη αλλά και από τη νέα κίνηση ενεργών δημοτών "ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ" κάποια σοβαρά στοιχεία που φανερώνουν την προχειρότητα του έργου.
Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ενιαίο ρεπορτάζ, με όλες τις θέσεις που κυκλοφόρησαν μετά τα εγκαίνια καθώς και να σας δείξουμε κάποιες φωτο από τα Θυρανοίξια του νεκροταφείου που πήγε να κάνει ο Κόκκορης και τα σημερινά του Παπανικολάου.
Θα ξεκινήσουμε από τα εγκαίνια του τότε κοιμητηρίου που πήγε να κάνει ο Κόκκορης και σας παρουσιάζουμε κάποιες φωτό, έτσι για να θυμηθούμε τι είχε συμβεί πριν από 7,5 χρόνια περίπου.
Σημαντικό είναι το γεγονός οτι στο κοιμητήριο του Κόκκορη δεν είχε στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο, η προσέλευση του κόσμου αν όχι ίση με αυτήν του Παπανικολάου ίσως και περισσότερη παρά την μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια του δημάρχου να μαζέψει όπως έλεγε 5.000 κόσμο. Οι δύο εκκλησίες ήταν και είναι προσφορά του κ. Μαρτίνου.
 
Αφήνουμε στη κρίση σας και θα συμφωνήσουμε μαζί σας σε οτι μας πείτε. Απλά σας δείχνουμε το τότε και το τώρα.
Πάμε τώρα να σας δείξουμε πόσο μας στοίχιζε μέχρι σήμερα να ενταφιάσουμε τους οικείους μας και πόσο θα μας στοιχίζει στο νέο κοιμητήριο.
Στο υπάρχων νεκροταφείο το τιμολόγιο έχει ως εξής: Για τους δημότες 150 ευρώ για τρία έτη,  για τους κατοίκους 405 ευρώ για τρία επίσης έτη. 
Στο νέο νεκροταφείο το τιμολόγιο έχει πολλές διαφορές αλλά εις βάρος των κατοίκων. Κατ' αρχάς υπάρχουν ζώνες ενταφιασμού. Ακόμα και στο θάνατο θέλει ο Παπανικολάου να υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι στην Α΄ζώνη θα ενταφιάζονται οι πλούσιοι με το κόστος να ανέχρεται στα 1.100 ευρώ για τρία έτη, ενώ στην Γ΄ζώνη θα κοστίζει για τους δημότες και κατοίκους 400 ευρώ για τρία έτη.
Μέχρι στιγμής η Β΄ζώνη δεν έχει ορισθεί, ενώ οι πληροφορίες λένε οτι θα είναι αποκλειστικά για πολιτικά πρόσωπα. Θα δούμε τι όντως θα ισχύσει.
Επιπλέον, υπάρχει μία σειρά πρόσθετων τελών όπως: 
Δικαιώματα ναού 60 ευρώ.  Δικαιώματα στολισμού 20 ευρώ. Τελη καθαριότητας ανά έτος 20 ευρώ. Παραμονή στο νεκροθάλαμο της εκκλησίας 40 ευρώ. Σε περίπτωση μνημοσύνου ο δήμος θα εισπράτει  70 ευρώ πέρα από τις χρεώσεις της εκκλησίας.
Η εκτίμησή μας είναι οτι μάλλον θα μας τσούζει η τιμολογιακή πολιτική του Παπανικολάου που μας αναγκάζει να υπάρχει διαχωρισμός και μετά θάνατον.
Επειδή ακούσαμε και κάποιες απορίες και σχόλια οτι δεν θα μπορεί ο κάθε ένας να επιλέγει μαρμαρά της αρεσκείας του αλλά οτι ο Παπανικολάου φρόντισε πριν από εμάς για εμάς, σας λέμε οτι ήδη η εταιρεία LATERN (σύντομα θα ασχοληθούμε και με την εταιρεία αυτή) ανέλαβε την προμήθεια μαρμάρων για την κατασκευή τάφων, όπως μας δείχνουν και οι επίσημες υπογραφές και σας παρουσιάζουμε.
 
Από την ιστοσελίδα vima είδαμε την είδηση καθώς και τη φωτό, καθώς και τους προσωπικούς διαξιφισμούς μεταξύ του Παπανικολάου και του Κόκκορη και σας το μεταφέρουμε.
Λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου με τον πρώην δήμαρχο Κ. Κόκκορη, χθες (5/11) στα εγκαίνια του νέου νεκροταφείου Γλυφάδας στους πρόποδες του Υμηττού.
Ο πρώην δήμαρχος ζήτησε εξηγήσεις από τον Γ. Παπανικολάου γιατί δεν του επέτρεψε να πάρει τον λόγο και να απευθύνει χαιρετισμό, παρουσιάζοντας τις δικές του θέσεις για την δημιουργία του νέου νεκροταφείου, που είχε σφοδρά πολεμήσει να μην γίνει.
 "Ακόμα και την τελευταία στιγμή μου δημιουργείς προβλήματα", είπε στον πρώην δήμαρχο, ο Γ. Παπανικολάου.
Ερχόμαστε τώρα στα πλέον σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το νέο κοιμητήριο. Μια σειρά ατελειών και παραλείψεων που τα βρήκαμε μέσα από το έγγραφο που μας κοινοποίησε η δημοτική κίνηση ενεργών πολιτών "ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ" και είναι η επιστημονική εργασία πραγματογνώμονα για τα νέα κοιμητήρια. 
Σύμφωνα με την έκθεση του Ειδικού Πραγματογνώμονα οι ατέλειες αλλά και οι ελλείψεις που υπάρχουν στο Δημοτικό Κοιμητήριο Γλυφάδας είναι οι πιο κάτω:
1. Δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για το κοινό Οστεοφυλάκιο το οποίο θα χρησιμοποιείται μετά την εκταφή του νεκρού.
2. Δεν έχει προβλεφτεί η ύπαρξη χωνευτηρίου διαστάσεων 10,00Χ4,00 μ. τουλάχιστον για ρίψη των οστών.
3. Δεν υπάρχουν φρεάτια για τα νερά στους διαδρόμους του Κοιμητηρίου.
4. Το ψυγείο και οι αίθουσες αναμονής για την τέλεση της κηδείας βρίσκονται στο χώρο του παρκινγκ, σε χώρο δηλαδή εντελώς ακατάλληλο.
5. Οι τάφοι δεν είναι χωμάτινοι αλλά επί της επιφάνειας (σαρκοφάγοι) που μελλοντικά θα αποτελούν σοβαρές εστίες μόλυνσης, καθώς θα έπρεπε οι τάφοι να είναι χωνευτοί σε βάθος 1,5 μέτρου και με θήκες
6. Δεν υπάρχει ειδικός χώρος για τα αδιάλυτα μετά την εκταφή του νεκρού για την συνολική αποσύνθεση του αποβιώσαντος.
7. Οι οικογενειακοί τάφοι πρέπει να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον, για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά και για αντισεισμική προστασία.
8. Δεν υπάρχει πλυντήριο οστών όπως προβλέπεται σε όλα τα σύγχρονα Δημοτικά Κοιμητήρια.
9. Δεν έχουν τοποθετηθεί παγκάκια στους διαδρόμους του Δημοτικού Κοιμητηρίου για την ξεκούραση των ηλικιωμένων επισκεπτών.
10. Δεν υπάρχει περιμετρικά του χώρου φωτισμός, σε μια έκταση του Δημοτικού Κοιμητηρίου περίπου 44 στρεμμάτων.
11. Δεν έχει κατασκευαστεί κατάλληλο κιόσκι και υπόστεγο για την αναμονή των πολιτών κατά την τέλεση κηδείας ή μνημόσυνου.
12. Θα πρέπει να υπάρχει ειδική μερίμνα για την αποτροπή της εισόδου των ζώων από το βουνό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επισκέπτονται τον χώρο των αδιάλυτων με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών που θα είναι επισκέπτες αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
13. Δεν υπάρχει αρίθμηση των τάφων και σήμανση για τους πολίτες.
14. Καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους του Δημοτικού Κοιμητηρίου (αποδυτήρια, πλυντήριο κ.λπ.), ιδιαίτερα μετά τις εκταφές και το πλύσιμο των οστών.
15. Τα μέτρα αντιμετώπισης της κατολίσθησης χωμάτων στα πλαϊνά πρανή σημεία του Δημοτικού Κοιμητηρίου μετά από ενδεχομένως μια έντονη βροχόπτωση είναι ανύπαρκτα.
16. Δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση του ρέματος, καθώς σημαντικό τμήμα του Δημοτικού Κοιμητηρίου βρίσκεται εντός ή πλησίον της κοίτης του ρέματος.
17. Στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Κοιμητηρίου έχουν φυτευτεί πολλά δένδρα, αλλά πρόβλεψη πυρασφάλειας και πυροπροστασίας δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει και έξοδος κινδύνου στο Δημοτικό Κοιμητήριο.
Από όλα τα πιο πάνω, που είναι αποτέλεσμα πραγματογνωμοσύνης ειδικού περί των Δημοτικών Κοιμητηρίων, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο ανασφαλές θα είναι για τους πολίτες που θα το επισκέπτονται αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.
Σ.Σ. Είμαστε υπέρ της κατασκευής του νέου κοιμητηρίου. Αλλά αν είναι να βγει η ψυχή των ζωντανών που θα ενταφιάσουν τους οικείους τους με τέτοια οικονομική κρίση με τόσα πολλά χρήματα, καλύτερα να μας λείπει. Φυσικά θα πρέπει κάποια στιγμή κάποιος από τους "σωτήρες" να μας πει πόσο κόστισε αυτό το κοιμητήριο. Τώρα ποιοί θα είναι κατά αποκλειστικότητα οι προμηθευτές μαρμάρων, λουλουδιών κλπ που επέλεξε ο Παπανικολάου χωρίς να δώσει λογαριασμό, αυτά θα βγούνε στη δημοσιότητα με τον καιρό.