Menu
A+ A A-

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ν.Δ. ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

Ο επόμενος μήνας είναι η βασική αφετηρία όλων όσων θέλουν να δοκιμάσουν την 

τύχη τους στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και φυσικά τα κόμματα θα παίξουν το δικό τους βρώμικο παιχνίδι χρίζοντας τους "ανεξάρτητους" υποψήφιους που θα δώσουν γραμμή για την υπερψήφισή τους.

Η προίκα των προβάτων που ψηφίζουν όποιον τους υποδείξει το κόμμα που πιστεύουν είναι αδιαμφισβήτητη. Πολλές φορές έχουμε ακούσει από οπαδούς κομμάτων οτι και ένα γαϊδαρο (ζητώ συγνώμη από τα συμπαθέστατα τετράποδα για την αναφορά στο όνομά τους) να τους ορίσει το κόμμα, αυτοί θα τον ψηφίσουν.

Οπότε ποιός μπορεί να κατηγορήσει τους πολιτικούς τυχοδιώκτες που υφάρπαξαν την ψήφο των κατοίκων για τον τρόπο που διοίκησαν την πόλη;

Γι αυτό σε προηγμένα κράτη της Ευρώπης, εκεί που οι εκλογές δεν τιθασεύουν τους κατοίκους σύμφωνα με την επιθυμία των κομμάτων, παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή που φτάνει η αποχή να είναι από 70% έως και 80%.

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε ένα άρθρο για τις δημοτικές εκλογές που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. 

Αυτήν όμως την διαδικασία προσπαθούν να την σφετεριστούν οι καιροσκόποι αρχηγοί των κομμάτων όπου με δηλώσεις τους αφήνουν να εννοηθούν διάφορες καταστάσεις και όποιος κατάλαβε... κατάλαβε.

Δείτε πως απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μητσοτάκης για τους υποψήφιους δημάρχους:

“Έχετε λάβει τις αποφάσεις για τον υποψήφιο που θα στηρίξετε στο Δήμο της Αθήνας; Ο Κώστας Μπακογιάννης μπορεί να είναι ο κατάλληλος για τη θέση;”

Στην παραπάνω ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του. Είπε χαρακτηριστικά:

"Το πρώτο μου μέλημα είναι σήμερα οι εθνικές εκλογές. Εξάλλου, έχω πει πολλές φορές ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους".

Τι σημαίνει αυτό; οτι θα πρέπει οι ίδιοι οι κάτοικοι να επιλέξουν τον αρεστό τους υποψήφιο. Για τη Γλυφάδα πως ερμηνεύεται η απάντηση που ο δήμαρχος Παπανικολάου είναι τετράποδο του κόμματος; Ότι προφανώς δεν θα είναι υποψήφιος για τη νέα 4ετία ή οτι όσοι επιθυμούν μπορούν να κατέλθουν ως υποψήφιοι χωρίς να εφαρμοστεί η κομματική πειθαρχία.

Με λίγα και σαφή λόγια ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε στη σέντρα τον Παπανικολάου που αν τελικά ο Καραμανλής και ο Σαμαράς δεν πείσουν τον Μητσοτάκη να μπει στη λίστα των πολιτευτών και θα ξαναβάλει για υποψήφιος Δήμαρχος, η επανεκλογή του θα είναι ο Γολγοθάς της πολιτικής καριέρας του με το γνωστό σε όλο τον κόσμο αποτέλεσμα.

Ενώ ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς για τις Δημοτικές εκλογές είπε:

"Στόχος μας είναι να στηρίξουμε ένα λαϊκό ψηφοδέλτιο, ευρείας αποδοχής με κοινωνικά καταξιωμένους ανθρώπους".

Τι σημαίνει αυτή η δήλωση; Οτι στη Γλυφάδα ο πολιτικός κυφήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ταστάνης είναι κομμένος από χέρι και η Κουμουνδούρου αναζητά ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής από την κεντροαριστερά για στήριξη. Ας μην ξεχνάμε οτι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που εξέλεξε ο κ. Ταστάνης, βλέποντας την ανεπάρκειά  του πολύ σύντομα ανεξαρτοποιήθηκαν διαλύοντας την παράταξη, καθώς και η 5ετής παρουσία του κρίνεται ανύπαρκτη και όσες φορές χρειάστηκε υπερασπιστική προς τον Παπανικολάου.

Είναι τυχαίο που οι δύο αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων κάνουν περίπου την ίδια δήλωση;

Εν’ όψη των Ελληνικών Δημοτικών Εκλογών ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσίευση άρθρου του City Mayors που κάνει κάποιες καταγραφές για την συμμετοχή στις εκλογές στις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις   Το City Mayors  καταγράφει ότι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις δημοτικές υποθέσεις είναι χαμηλό στις ΗΠΑ. Οι έρευνες για το 2017 και το 2018 δείχνουν ότι οι δημοτικές εκλογές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις, σπάνια προσελκύουν περισσότερο από το 30% των ψηφοφόρων. Στο Ντάλας μόνο 6% των ψηφοφόρων συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές. Στη Βρετανία, η πρώτη ομάδα αγγλικών περιφερειακών δημάρχων, οι οποίοι έχουν σημαντικές πολιτικές και οικονομικές επιρροές, εκλέχτηκε το Μάιο του 2017. Μόνο σε μια περιοχή, το Cambridgeshire & Peterborough, η συμμέτοχη ανήλθε άνω του 30%. Στην περιοχή Tees Valley, μια περιοχή που περιλαμβάνει τις πόλεις Darlington, Hartlepool και Middlesbrough, η συμμετοχή ήταν λίγο πάνω από το 21%.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις δημοτικές εκλογές στη Γερμανία είναι συνήθως μεταξύ 40 και 50%, ενώ στην Ιταλία η συμμετοχή κυναίνεται μεταξύ 50 και 60%. Στην Ιαπωνία, η μέση προσέλευση των ψηφοφόρων στις 62 περιφέριες το 2015 έφθασε στο ιστορικό χαμηλό 50,5%,

Στην Ελλάδα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του myota.gr η συμμετοχή στην συντριπτική πλειοψηφία των δήμων κυμαίνεται σε ποσοστά μεταξύ 60% και 70%.  
Δεύτερη πυκνότητα παρουσιάζεται στα ποσοστά 50% με 60% με πολύ λιγότερους όμως δήμους. Στον Δήμο Αθηναίων η συμμετοχή ήταν 48,64%
Υπάρχουν βέβαια και ποσοστά όπως στον δήμο των Ανωγίων 78,68%, στο Δήμο Υπάρχουν βέβαια και στον αντίποδα ποσοστά όπως στον Δήμο Ιθάκης 37,16% και στο Δήμο Νεστορίου Καστοριάς 41,47%.

Στην Ελλάδα γενικά η συμμετοχή στις εκλογές είναι πολύ υψηλότερη από τις υπόλοιπες χώρες του Αναπτυγμένου κόσμου. Αυτό οφείλεται στην παραδοσιακή εξάρτηση της κοινωνία από τα κόμματα και τις παρατάξεις και την σύναψη ισχυρών προσωπικών δεσμών που έχει τα καλά του, άχει όμως και τις παθογένειες.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η συμμετοχή στις εκλογές είναι πολύ κρίσιμο θέμα καθώς έτσι προδικάζεται και το κύρος της απέναντι στην κεντρική εξουσία. Μέσα από την συμμετοχή που αποτελεί έναν πολύ ισχυρό δείκτη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να βάζει την ατζέντα της συζήτησης στην κεντρική πολιτική σκηνή.

 

Πάντος δεν είναι τυχαίο (εκεί μιλάμε για σοβαρότατες αξιόπιστες μελέτες) το Facebook προκειμένου να διατηρήσει το ενδιαφέρον των χρηστών και στην συχνή χρήση στην πλατφόρμα, ρύθμισε τον αλγόριθμο του EdgeRank με δύο βασικά κριτήρια. Το πρώτο είναι οι οικογενειακές φωτογραφίες με πρόσωπα από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Είναι το νούμερο ένα αντικείμενο που ενδιαφέρει τους «φίλους» των χρηστών όπως καταγράφηκε από την συμπεριφορά τους. Το δεύτερο αντικείμενο είναι τα τοπικά θέματα. Οι χρήστες του facebook  δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για posts που αναφέρονται σε θέματα της γειτονιάς τους.
Ανάλογες είναι και οι μετρήσεις της Google. Η Google κάνει συνεχώς προσπάθειες να στήσει δίκτυο τοπικών ακίδων στην ειδησεογραφία της.