Menu
A+ A A-

Μητσοτάκης: Αυτή θα είναι η στρατηγική μας στο Β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Από το Λασίθι όπου βρίσκεται σε περιοδεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε ότι οι 

πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

«Εκλογές θα έχουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το αργότερο μέχρι τον Μάιο. Η χώρα παραμένει κολλημένη σε ένα τέλμα μιζέριας. Αξίζουμε κάτι καλύτερο από την σημερινή κυβέρνηση. Στην ΝΔ ενώνονται σήμερα διάφορα ρεύματα, την επόμενη μέρα των εκλογών θα κάνουμε επανεκκίνηση της χώρας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις εκλογές είπε ότι εύχεται να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές των αυτοδιοικητικών, για να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική, ενώ όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει στο Β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και ποιους υποψηφίους θα στηρίξει, απάντησε ότι η ψήφος στις περιφερειακές εκλογές, σε σύγκριση με τις δημοτικές μπορεί να είναι περισσότερο πολιτική και ότι ήδη στο κόμμα έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για την επιλογή προσώπων.

Με λίγα λόγια, επιβεβαίωσε το σενάριο που θέλει να μη δίνει «χρίσματα» στις δημοτικές εκλογές, ενώ αντιθέτως, στις περιφερειακές, θα δοθούν πολιτικές «γραμμές».

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση: 

ΡΑΝΙΑ ΜΩΡΑΪΤΗ (Κρήτη TV):

Για την απλή αναλογική έχετε τοποθετηθεί επανειλημμένως. Σας άκουσα και νωρίτερα από την Ιεράπετρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, τι θα γίνει όμως αν δεν έχουμε πρόωρες εθνικές εκλογές; Οπότε πάμε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική, οπότε πάμε σε δεύτερους γύρους. Τι θα γίνει στην περίπτωση που χρειαστεί να υποστηρίξετε ή να στηρίξετε κάποιον; Είπατε λίγο νωρίτερα ότι κάνετε ένα άνοιγμα στο κέντρο. Σε περιφέρειες ή σε δήμους που θα έχουμε υποψήφιους περιφερειάρχες ή δημάρχους και έχουν προκύψει, για παράδειγμα, από το ΚΙΝΑΛ και δεν έχετε δικούς σας υποψηφίους, θα τους στηρίξετε; Είστε εγγύτερα στο κέντρο, τουλάχιστον από τα αριστερά.

Όπως, επίσης, αν ισχύει και το αντίστροφο, εάν δεν ισχύει. Εάν, δηλαδή, έχει περάσει κάποιος από τη Νέα Δημοκρατία, τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ; Εν ολίγοις, έχετε κάποια συζήτηση αυτή τη περίοδο; Συζητάτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Προτεραιότητά μας είναι οι εθνικές εκλογές. Και ένας ακόμα λόγος γιατί οι εκλογές, οι εθνικές, πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι ακριβώς διότι αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε και πάλι τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να μην γίνουν με απλή αναλογική. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Σκουρλέτης, επιλέγουν να θέσουν τους εαυτούς τους απέναντι στη μεγάλη, στη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και των περιφερειαρχών, οι οποίοι διαφωνούν με αυτή τη ρύθμιση. Και πιστεύω ότι διαφωνούν για ένα πολύ απλό λόγο. Διότι αυτή η ρύθμιση θα καταστήσει επί της ουσίας τους δήμους μη κυβερνήσιμους, μη κυβερνήσιμες τις περιφέρειες. Θα ευνοεί η απλή αναλογική τη συναλλαγή και τον τελικό τον λογαριασμό, το μάρμαρο, θα τον πληρώσουν οι πολίτες, οι δημότες. Διότι αν ένας Δήμος δε μπορεί να παίρνει στο Δημοτικό του Συμβούλιο αποφάσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τον Δήμαρχο τότε ο Δήμος αυτός εκ των πραγμάτων θα παραλύσει.

Και θα δούμε σύντομα τις επιπτώσεις από την αποκομιδή των σκουπιδιών μέχρι τον φωτισμό και από τις κοινωνικές υπηρεσίες μέχρι την ίδια τη λειτουργία των δήμων. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε απέναντι στην απλή αναλογική. Και εύχομαι πραγματικά να γίνουν οι εθνικές εκλογές πριν από τις αυτοδιοικητικές έτσι ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε και πάλι τον εκλογικό νόμο.

Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία, όπως γνωρίζετε, έχει συστήσει μια επιτροπή προετοιμασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπό την Προεδρία του Νικήτα του Κακλαμάνη, Αντιπρόεδρου της Βουλής και τέως Δημάρχου Αθηνών. Θα περιμένω με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις αυτής της Επιτροπής. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω όμως είναι ότι εκ των πραγμάτων η αναμέτρηση στο δεύτερο βαθμό στις περιφέρειες έχει πάντα πιο έντονο πολιτικό ή και κομματικό χρώμα από την αναμέτρηση στον πρώτο βαθμό. Δε θα πω κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα θα κουβεντιάσουμε στην ώρα τους.