Menu
A+ A A-

ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΑ "ΛΑΘΗ" ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ;

Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που σας είχαμε δημοσιοποιήσει προ καιρού. Αφορά την 

ετήσια πλέον ανάθεση σε "τυχερό" εργολάβο να κάνει τις απαραίτητες αποψιλώσεις χόρτων και άλλων φυτών στην περιοχή της Γλυφάδας.

Μπορεί βέβαια να τις πληρώνουμε τις αποψιλώσεις λίγο τσουχτερά είναι η αλήθεια αλλά τουλάχιστον λένε οτι κάνουνε κάτι.

Τι γίνεται όμως όταν οι "εμπνευστές" της μελέτης για να γίνει ο "διαγωνισμός" με την μέθοδο της απευθείας ανάθεσης (διαγωνισμός sic) κάπου υπερβάλλουν στις μετρήσεις τους για τα στρέμματα που χρειάζονται αποψίλωση και τα χρήματα που προϋπολογίζουν στον ενδεικτικό προϋπολογισμό να είναι γεμάτος από ανακρίβειες και κατασπατάληση;

Τι γίνεται όταν "κατά λάθος" τα νούμερα των στρεμμάτων είναι ψεύτικα και προϋπολογισμένα με τέτοιον τρόπο που το Γλυφαδιώτικο ταμείο θα πληρώσει παραπάνω στον "τυχερό" επιχειρηματία χρήματα και ίδε ο Κύριος σε ποιές τσέπες θα μπουν;

Δεν αφήνουμε υπόνοιες για λάθος εκτιμήσεις και χειρισμούς. Επειδή είναι επαναλαμβανόμενα τα λάθη από κάποιους συγκεκριμένους υπαλλήλους, θεωρούμε οτι δεν είναι ασκόπιμα λάθη. Και πάντα αυτά τα λάθη είναι προς όφελος των επιχειρηματιών και εις βάρος των Γλυφαδιωτών.

Επανερχόμαστε λοιπόν και ξεκινάμε με την διακήρυξη του διαγωνισμού (λέμε τώρα) που θα γίνει αύριο στο Δημαρχείο της Γλυφάδας στις 10.00. Δείτε την επίσημη ανακοίνωση της διακήρυξης με όλα τα στοιχεία, ιδίως το ποσόν που θα μας στοιχίσει  59.997,40 ευρώ. Αν διερωτιόσαστε γιατί δεν πήγε 60.000 δεν είναι λάθος. Υπάρχει λόγος, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Στην παρακάτω φωτο εγγράφων σας παρουσιάζουμε την επίσημη έκθεση των μελών της επιτροπής που έκαναν τη μελέτη και είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι Ευαγγελάτος Νικόλαος πολιτικός μηχανικός, Δράκου Καλλιόπη Γεωπόνος Π.Ε., και ο Μουζακίτης Αναστάσιος Δασολόγος Π.Ε.

Όπως θα δείτε στην πρώτη σελίδα αναγράφονται συγκεντρωτικά στα πόσα στρέμματα θα γίνει η αποψίλωση από τον "τυχερό" επιχειρηματία. Λένε οι κύριοι υπάλληλοι οτι τα στρέμματα που θα γίνει η αποψίλωση είναι 1.666. Δηλαδή 1.666.000 τετραγωνικά μέτρα και η τιμή είναι 59.997,40 ευρώ.

Στην δίπλα σελίδα αναγράφει τα ίδια μέτρα αναλυτικά σε κάθε εργασία. Στην τρίτη παράγραφο του άρθρου 3 της σύμβασης αναφέρει οτι: " Η εργασία απαιτεί μεταξύ άλλων εξειδικευμένα εργαλεία και μηχανήματα, που δεν διαθέτει ο Δήμος" 

Φυσικά κανείς από τους συντάκτες της σύμβασης δημοτικούς υπαλλήλους και ψήφισαν τα "σαίνια" οι δημοτικοί σύμβουλοι της οικονομικής επιτροπής δεν έγραψαν ούτε ρώτησαν ποιά είναι αυτά τα εργαλεία που δεν διαθέτει ο Δήμος και στο φινάλε γιατί τόσα χρόνια να πληρώνουμε κάποιους ημέτερους για να τσεπώνουν τα χιλιάρικα και να μην τα κάνουν οι υπάλληλοι του Δήμου και να γλύτωναν οι Γλυφαδιώτες τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που πληρώνουμε;

Ας δούμε όμως ποιές είναι οι εργασίες που θα πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένα εργαλεία και δεν διαθέτει ο Δήμος. Λένε λοιπόν στην σύμβαση οτι για την συγκεκριμένη εργασία απαιτούνται εξειδικευμένα εργαλεία που δεν διαθέτει ο Δήμος!!!

Αν δούμε ποιές είναι οι εργασίες που περιγράφονται στη σύμβαση θα δούμε οτι οι πρώτες δύο μιλάνε για απλές μεσηνέζες που θάναι λίγες αν πούμε οτι ο Δήμος διαθέτει πάνω από 20. Ή μήπως εννοούν στην εργασία Νο 3 οτι θα γίνει με τα χέρια;;;; Άντε να πούμε στο Νο 4 οτι ο Δήμος δεν διαθέτει αυτοκινούμενο μηχάνημα που κόβει τα χόρτα. Μα είναι όλοι αυτοί σοβαροί;;;; Πόσα τέτοια έχει ο Δήμος;;;; Άσε που από το αυτοκινούμενο όχημα θα πληρώσει ο Δήμος τα λιγότερα χρήματα από όλες τις άλλες, άρα πόσο φτηνά θα ήταν να αγοράζαμε ένα. Αν και έχει ο Δήμος!!!

Πάμε τώρα  σε άλλα σημεία της μελέτης πολύ σημαντικά για να δείτε τα "λάθη" των εμπνευστών αυτής της μελέτης. Και για να είμαστε δίκαιοι, εκτιμούμε οτι οι υπάλληλοι εντολές εκτελούσαν και έπρεπε να κάνουν "λάθη".

Στην πρώτη σελίδα σας δείχνουμε την Τεχνική περιγραφή και σε ποιούς δρόμους θα γίνει η αποψίλωση. Συγκεκριμένους δρόμους της Γλυφάδας και δίπλα πόσα μέτρα θα γίνει η αποψίλωση. Αν διαβάσετε καλά τους δρόμους και απλά κάνετε μία πρόσθεση πόσα είναι τα στρέμματα προς αποψίλωση σε κάθε δρόμο θα δείτε ένα θαύμα!!! Σύνολο τα στρέμματα ξαφνικά γίνονται πιο κάτω από τα μισά!!! Είναι ακριβώς 800 στρέμματα. Από τα συνολικά της μελέτης διακήρυξης που σας δείξαμε πιο πάνω με τα 1.666 στρέμματα, γίνονται ως δια μαγείας 800 στρέμματα!!!

Δεν είναι ένα θαύμα που συνέβη;

Διαβάζοντας όμως καλύτερα την πρώτη σελίδα λίγο πιο πάνω που αρχίζουν οι οδοί, θα δούμε να γράφεται "απαρατήρητα"  σε μισή πρόταση.... Στον συνολικό υπολογισμό της μελέτης υπολογίζονται ποσότητες στρεμμάτων με ενδεχόμενη επανάληψη της εργασίας.

Δηλαδή τα σαίνια οι υπάλληλοι μας λένε οτι μπορεί ο επιχειρηματίας να είναι λαδιάρης και απατεωνίσκος και να μην κάνει καλά τη δουλειά και θα πρέπει να την ξανακάνει!!!!

Τρεις παρατηρήσεις προς τα καλόπαιδα αξιότιμους δημοτικούς υπαλλήλους που είναι και επιστήμονες.

α) Υπάρχει στην μελέτη εντολή (στην παρακάτω φωτο) που την γράψατε εσείς οι ίδιοι στην σελίδα  οτι εσείς θα ελέγχετε τις εργασίες σύμφωνα με τη μελέτη; Μήπως διαβάζουμε λάθος; Μα όταν εσείς οι ίδιοι θα ελέγχετε πως είναι δυνατόν να μην γίνει καλή η εργασία και να ζητήσετε επανάληψη; Με το τηλέφωνο θα γίνει η επίβλεψη;

β) Πως μπορείτε και βάζετε τιμή για 1.666 στρέμματα ενώ πρέπει να είναι η τιμή για 800 στρέμματα και αν χρειαστεί κάποια επανάληψη να ξαναγίνει συμπληρωματικός διαγωνισμός. Θέλουμε να σας πούμε οτι πως γίνεται να προεξοφλείτε οτι ο "τυχερός" επιχειρηματίας θα αναγκαστεί να τα ξανακάνει τα στρέμματα και με αυτόν τον τρόπο το Γλυφαδιώτικο ταμείο θα πληρώσει διπλάσια χρήματα στον επιχειρηματία; Λογικά δεν θα πρέπει να προϋπολογίσετε τα μισά χρήματα; Δηλαδή εσείς οι ίδιοι μας λέτε οτι δεν είσαστε ικανοί να επιβλέψετε την εργασία και διπλοπληρώνει ο Γλυφαδιώτης την προσωπική σας ανικανότητα. Αν ήταν στο χωράφι σας, θα διπλοπληρώνατε τον επιχειρηματία για την δουλειά;

γ) Πως γίνεται τα 800 στρέμματα να γίνονται στην επανάληψη 1.666; Πως γίνεται; Πως βρεθήκανε τα 66 στρέμματα παραπάνω; Αν εσείς οι ίδιοι προεξοφλείτε την ανικανότητά σας να ελέγξετε για την σωστή εργασία, για τα παραπάνω στρέμματα που θα βρεθούν από τον ουρανό, ποιοί θα πάρουν τα χρήματα; Κοινώς μήπως πρέπει σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία, να μας πείσετε οτι κάπου δεν πρέπει να σκεφτόμαστε οτι κάποιοι θα πάρουν μίζα;

Πάμε τώρα και στις τελευταίες παρατηρήσεις μας αυτού του "τρελλού" διαγωνισμού. Στην πρώτη σελίδα φαίνεται καθαρά οι εργασίες που θα γίνουν, τα 1.666 στρέμματα που εκτιμήθηκαν από τον ουρανό και τα ποσά του ενδεικτικού προϋπολογισμού που θέσατε ως εργασία. Δίπλα ακριβώς έχουμε βάλει την σελίδα της μελέτης που το πόσο θα στοιχίσουν το αφήνετε κενό για να το συμπληρώσει ο "τυχερός" επιχειρηματίας που θα κερδίσει τον "διαγωνισμό".

Εμείς θα ρωτούσαμε όσο καλόπιστα θα μπορούσαμε. Μα καλά, θεωρείται τον κάθε επιχειρηματία ηλίθιο και βλάκα για να βάλει εργασία τα 800 στρέμματα και όχι τα 1.666;  Με το δίκιο του (κάποιοι θα ονομάτιζαν αυτόν τον διαγωνισμό φωτογραφικό) θα τέντωνε το σχοινί της παραπάνω κονόμας. Και αν, λέμε αν, εσείς κάνατε σωστή την επιτήρηση και δεν χρειαζόταν να γίνει επαναληπτική αποψίλωση, πως ο επιχειρηματίας θα έπαιρνε τα διπλά χρήματα για εργασία που δεν χρειάστηκε να κάνει;

Σκεφτόμαστε σοβαρά, αν η αρμόδια επιτροπή δεν ακυρώσει αυτόν τον αλλοπρόσαλλο (για να μην τον αναφέρουμε αλλιώς) διαγωνισμό, να απευθυνθούμε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και οι δημοτικοί υπάλληλοι να υποστούν τις κυρώσεις εκείνες που όταν ο υπάλληλος βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου.... εκτιμούμε οτι γνωρίζετε τις συνέπειες. Ποινικές και Πειθαρχικές.

Και τώρα πέστε μας, πως είναι δυνατόν να υπάρχει εμπιστοσύνη στον Παπανικολάου, στους δημοτικούς συμβούλους και στους υπαλλήλους που έγραψαν και ψήφισαν τόσα χιλιάρικα με τρόπο που αν μη τι άλλο είναι κοροϊδευτικός και τα 60.000 θα πάνε σε τσέπες ημετέρων και πάντα εις υγείαν των κορόϊδων που πληρώνουν για να κονομάνε κάποιοι αεριτζήδες.