Menu
A+ A A-

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ

Μια νέα πολιτική κουλτούρα, της συνεννόησης και της συναίνεσης ετοιμάζεται να 

επιβάλει στα δημοτικά συμβούλια η κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Ενα σύστημα που πολύ δύσκολα θα δίνει αυτοδυναμία και θα επιβάλει ένα κλίμα συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων για να διαμορφώνονται οι απαιτούμενες πλειοψηφίες και να διοικείται ο δήμος.

Και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι  πριν ακόμη διαμορφωθεί και  ψηφιστεί ο νόμος δύο από τους μεγαλύτερους δήμους όπου διοικούνται από δημοτικές αρχές που υποστηρίχθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να αποδείξουν το ορθό του εγχειρήματος.

Με αποχωρήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις οι δημοτικές αρχές Βύρωνα και Χαλανδρίου δεν διαθέτουν πια την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και δεν κατάφεραν να περάσουν Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό.  

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσσος αποδίδει με τα πιο χαρακτηριστικά λόγια τα προβλήματα του εγχειρήματος απευθυνόμενος στους πρώην συντρόφους του μέσα από την σελίδα του στο facebooc:

“Πολλά συγχαρητήρια στους τέως συντρόφους,μέλη της ΛΑΕ, που αποχώρησαν από την αντίσταση.Απόψε σε αγαστή συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (εκτός των κ Λαδόπουλου,Ανδριανάκη,Πανταζή και Βαρδουλάκη),κατάφεραν να μην ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα και ο προυπολογισμός του δήμου.Αυτό σημαίνει ότι κανένα έργο και καμία προμήθεια δεν θα μπορεί να εκτελεστεί στην πόλη την επόμενη χρονιά.Κινδυνεύουν να χαθούν για την πόλη, χρηματοδοτήσεις ύψους 11.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια για όμβρια,πλατείες στο Πάτημα,ακινητο Σαχάλα,απαλλοτρίωση Δουζένη,ασφαλτοστρώσεις κλπ.Μπλοκάρονται όλες οι μελέτες για το νέο δημαρχείο,την αξιοποίηση του Νομισματοκοπείου,το νέο αμαξοστάσιο της καθαριότητας,την ρεματιά,την αξιοποίηση του ακινητου Ζερβού,τα πεζοδρόμια κλπ.Οι χρηματοδοτήσεις στα σχολεία.1.200.000 ευρώ και στο κοινωνικό παντοπωλείο 240.000 ευρώ.Το έργο ανάπλασης της Αγίας Παρασκευής και της Ηρώων Πολυτεχνείου.Επίσης σημαίνει ότι όλες οι μειώσεις των δημοτικών τελών σε κατοικίες και επιχειρήσεις που εισηγήθηκε η διοίκηση δεν μπορούν να εφαρμοστούν ενώ δεν μπορεί να δοθεί η αύξηση κατά 80%των επιδομάτων ένδειας στους πιό αδύναμους συμπολίτες μας από 60.000 σε 100.000 ευρώ.Το χειρότερο από όλα:Χωρίς εγκεκριμένο προυπολογισμό δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι 127 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα που ειχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο μετα τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων. Οι συνέπειες στην ζωή των οικογενειών των εργαζομένων, αλλά και στην πόλη θα ειναι τραγικές.Μπράβο παιδιά τον καταστρέψατε τον καπιταλισμό”.

O κ. Ρούσσος που είναι υποστηρικτής της απλής αναλογικής καλείται πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος να την εφαρμόσει στην πράξη και να λύσει το πρόβλημα που ο ίδιος περιγράφει. Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμαρχος Βύρωνα κ. Κατωπόδη που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απαρτία στις ειδικές συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ευθύνη ανήκει σ΄αυτούς. Πρέπει όμως να βρουν λύσεις. Τα δωδεκαρτημόρια είναι μια από αυτές, έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, με αυτό το σύστημα βέβαια καταλήγουμε στην πλήρη κατάργηση του αυτοδιοίκητου, αφού τελικά τα δικαιώματα εκχωρούνται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Υπάρχουν σκέψεις αναβάθμισης του ρόλου του Γενικού Γραμματέα που θα επιλέγεται μέσα από το Μητρώο των Επιτελικών Στελεχών. Εκεί πάμε σε μονοπρόσωπη και μη αιρετή διοίκηση. Ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από την διεύρυνση της δημοκρατίας που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Γόρδιος δεσμός που πρέπει να λυθεί πριν από την ψήφιση του νόμου.